La Vanguardia (Català-1ª edició)

Les dones ja són majoria entre els lectors de ‘La Vanguardia’

L’edició digital supera cada mes els 11 milions de seguidores

- PAU R. URQUIDI

Els grans mitjans han tingut sempre un dèficit històric: el nombre de dones que s’acosten a les seves capçaleres és inferior que el d’homes. Això no es deu a un argument propi d’altres temps que se solia fer servir, “les dones no estan tan interessad­es en la informació política o econòmica com els homes” sinó a la pròpia inèrcia d’una societat tradiciona­lment controlada per homes. Si els homes ocupen tots els espais, les redaccions –miralls de la societat–, han reproduït aquests mateixos tics. El resultat? Informació escrita per homes per a homes. Fins i tot fa relativame­nt uns segons al rellotge de la història, la dona no ocupava cap càrrec polític, i, per tant, les pàgines del diari s’omplien d’històries polítiques acompanyad­es de fotos on només hi cabia el gènere masculí.

La revolució feminista ha anat trencant tots aquests murs permetent que les dones ocupin els espais que se’ls havia negat i les redaccions –una vegada més, miralls de la societat– s’omplen de dones que projecten una altra manera de veure la realitat.

Si bé la societat no és perfecta, i als diaris encara ens queda molt camí per recórrer, les dades donen una realitat molt diferent de l’anterior: La Vanguardia té més dones periodiste­s que mai i més dones lectores que mai. De fet, un 54% de les visites al nostre web són de dones. És un salt sense precedents, si tenim en compte les dades del 2015, quan només un 40% de la nostra audiència era femenina.

L’eclosió de les xarxes socials ha facilitat, també, que nous públics que tradiciona­lment no arribaven a les nostres capçaleres ens llegeixin diàriament. Dels 4.400.000 seguidors del nostre compte de Facebook, més d’un 65% són dones. El percentatg­e és molt semblant al nostre compte d’Instagram on, a més, un 49% dels nostres seguidors té menys de 34 anys.

Altres formats com ara podcasts o Entrenamen­tes també reforcen la nostra aposta per generar continguts que agradin molt més transversa­lment. En aquest aspecte, la mida gairebé infinita del web és bàsica per entendre La Vanguardia atapeïda de nous continguts.

Més d’onze milions de dones s’acosten cada mes al nostre web per buscar informació d’allò més diversa.

El focus està posat aquests dies en la informació minut a minut de la invasió a Ucraïna per part de Rússia o en els contractes del germà d’Isabel Díaz Ayuso, però la mirada femenina també obliga que ens fixem en realitats fins ara silenciade­s com la violència de gènere o la igualtat de drets. Noves mirades que obliguen el diari a tenir nous punts de vista. ●

Eclosió de les xarxes socials Dels 4,4 milions de seguidors del diari a Facebook, més d’un 65% són dones A dos dies del 8 de Març

L’audiència femenina del web ha fet un salt sense precedents passant d’un 40% a un 54% els últims anys

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain