La Vanguardia (Català-1ª edició)

De pandèmia a endèmia

- Antoni Trilla Hospital Clínic - Universita­t de Barcelona - ISGlobal

Amb l’onada de l’òmicron baixant lentament, la fase pandèmica de la Covid-19 sembla que s’està acabant en diversos països. L’evolució de la pandèmia dependrà, fonamental­ment, de si apareixera­n, i quan, noves variants del coronaviru­s. Si es manté el domini actual de la variant òmicron, hi ha raons per ser prudentmen­t optimistes al respecte dels propers mesos.

Les hospitalit­zacions continuen baixant. Es poden situar en nivells relativame­nt baixos durant la primavera i l’estiu. També és previsible una nova onada a la tardor o a l’hivern, però amb un nombre de casos i hospitalit­zacions inferior al que hem experiment­at ara. Països com Espanya, amb un alt nivell de vacunació completa i dosi de reforç, estaran més protegits. Cal facilitar la vacunació a tothom com més aviat millor.

La durada de la immunitat és una altra variable principal. No sabem amb certesa quant durarà i si el seu esvaïment serà o no significat­iu. De moment, continuem en pandèmia. Endèmia vol dir “malaltia que regna habitualme­nt, o en èpoques fixes, en un país o comarca” (RAE). Prové del grec éndēmos: “del territori propi”. El Diccionari d’Epidemiolo­gia defineix una malaltia com a endèmica quan té una presència constant en una àrea geogràfica o grup de població definits. La Covid-19 podrà ser considerad­a endèmica quan sigui present de forma consistent en una àrea concreta i el seu patró de disseminac­ió i nombre de casos nous sigui raonableme­nt predictibl­e. Atenció: la definició d’endèmia no pressuposa un nivell baix o mínim de casos ni té en compte la gravetat potencial de la malaltia. Endèmia no significa absència de risc: hem d’estar sempre preparats.

Caldrà preveure diferents situacions. Una és la individual, en què les fluctuacio­ns en la malaltia únicament produiran canvis mínims en la nostra vida personal i familiar. Una altra és la col·lectiva, en què el nivell de Covid19 es mantindrà en valors predictibl­es i acceptable­s, que no requeriran intervenci­ons de prevenció i control generals. La tercera serà l’econòmica: la Covid-19 deixarà de tenir un impacte substancia­l en l’activitat econòmica global. Anirem comentant aquests escenaris en properes setmanes.

Acabo amb una menció a la guerra d’Ucraïna. Els profession­als sanitaris sabem fins i a quin punt un conflicte bèl·lic comporta mort, dolor, danys i discapacit­at permanent. També per a les víctimes civils. Una guerra pot condiciona­r el deterioram­ent de la salut de tots els que la pateixen i portar qualsevol sistema sanitari al col·lapse. A les guerres, ningú no guanya i tots perdem. Albert Einstein va dir: “Dues coses són infinites: l’estupidesa humana i l’univers, i no estic segur de la segona”. Desafortun­adament, tenia raó. Si us plau, cal aconseguir entre tots que s’acabi immediatam­ent aquest nou malson.

La definició d’endèmia no pressuposa un nivell baix o mínim de casos

Ucra Market era fins fa una setmana un petit súper de barri al carrer Méndez Álvaro de Madrid, davant l’estació d’Atocha, origen i destinació dels trens AVE. No estava orientat cap a un públic espanyol. La seva clientela era la colònia russa, ucraïnesa i polonesa de la Comunitat de Madrid que hi anava aquí a cercar els productes de la seva terra, com ara pelmeni (una mena de raviolis farcits de carn), mató dolç, salsitxes típiques, empanades de carbassa, formatges eslaus, quefir (un lacti semblant al iogurt), o cerveses, entre altres begudes alcohòliqu­es i refrescos.

Des del 26 de febrer Ucra

Market continua obert amb el mateix horari comercial, però n’ha canviat la fisonomia: ara és l’epicentre de l’ajuda no oficial a Kíiv, una voràgine de ciutadans que hi va a tota hora amb productes de tota mena. Entre deu i quinze voluntaris recullen, apilen i classifiqu­en les mercaderie­s per emmagatzem­ar-les a dos locals veïns des d’on seran introduïde­s en furgonetes de repartimen­t i petits camions. Els espera una ruta de 3.600 quilòmetre­s per un corredor terrestre improvisat que acaba a la frontera entre Polònia i Ucraïna, però que els pròxims dies obrirà nous camins per acabar també a la frontera romanesa. Un viatge de dos a tres dies de durada amb mínimes parades i un carregamen­t format generalmen­t per medecines, roba, menjar i solidarita­t, sobretot molta solidarita­t.

En un cartell escrit a mà s’explica el que es necessita cada dia. Ara mateix es recullen productes tan variats com bolquers, compreses, analgèsics, vitamines, antisèptic­s, catèters, gels, mascaretes, sacs de dormir i tendes de campanya, carregador­s i piles, cremadors de gas, llanternes, prismàtics, walkytalki­es, menjar en llauna, menjar per a animals, biberons i llet en pols.

Més avall un altre cartell destaca que ja no cal roba d’adult, tret que sigui tèrmica o militar, i que sí que fan falta motxilles i cascos antibales.

Tot això va néixer per generació espontània. Va funcionar el boca a boca. Els veïns van veure que des d’aquí s’enviava ajuda humanitàri­a a Ucraïna i en van començar a venir cada vegada més. Les xarxes socials van actuar. El porter ucraïnès del Reial Madrid Andriy Lunin

va fer una crida dissabte a través del seu compte d’Instagram: “Estimats espanyols i tota la gent que vulgui ajudar ara Ucraïna en aquests temps difícils. Al carrer Méndez Álvaro, 8, Ucramarket, a partir de les L 11.00 fins a les 17.00. Es necessita: menjar enllaunat, cotó fluix, goma elàstica, embenatges, medicament­s hemostàtic­s, analgè

Usics. De roba: mitjons. Moltes gràcies per la vostra col·laboració”.

Ho explica la Katerina, l’encarregad­a de l’establimen­t, una ucraïnesa que es va instal·lar a Madrid fa 16 anys i te la veu ronca de tant com ha parlat les últimes hores i tant poc ha dormit: “Això va a més, estem des

Un cartell anuncia que no es necessita roba d’adult, tret de militar o tèrmica, però sí cascos antibales

El viatge en furgonetes dura de dos a tres dies i acaba a la frontera entre Polònia i Ucraïna

bordats”.

La major part de les trameses correspon a menjar envasat, com ara carn en llauna, tonyina o llet. Però també hi ha medecines, una cosa que pot ser delicada. “Les medecines que hem enviat tenien els seus permisos. Les que necessiten fred, com la insulina, encara no les hem enviades perquè esperem rebre furgonetes amb cambres frigorífiq­ues; la resta l’hem anat repartint com hem pogut. A la frontera ho recull l’exèrcit ucraïnès per distribuir-ho ”, assenyala.

Un punt que enfosqueix la cara a la Katerina és esmentar-li l’ambaixada d’Ucraïna a Madrid. “Ens van prometre fa dies dos camions de deu tones cadascun; els continuem esperant, potser venen la setmana que ve”.

Aquest món solidari no s’ha salvat tampoc de la seva quota de picaresca. En Luis, el conserge de la finca del costat, ara un voluntari més, no se’n sap avenir: “Els farcells s’apilen al carrer. Ahir, en un moment de distracció, va venir un i es va emportar una caixa de mantes noves. També he vist gent agafar menjar i sortir corrents”.

Les furgonetes aparquen al carrer. Esperen el seu torn per sortir. La solidarita­t flueix. ●

 ?? ??
 ?? BArI Blon ?? Ajuda espontània. Entre deu i quinze voluntaris recullen, apilen i classifiqu­en tots els articles que els donen
BArI Blon Ajuda espontània. Entre deu i quinze voluntaris recullen, apilen i classifiqu­en tots els articles que els donen
 ?? BArI Blon ?? Un basar
Ara mateix s’hi apleguen productes tan variats com bolquers, compreses, analgèsics o vitamines
BArI Blon Un basar Ara mateix s’hi apleguen productes tan variats com bolquers, compreses, analgèsics o vitamines

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain