La Vanguardia (Català-1ª edició)

Un medicament intel·ligent

L’hospital de Mataró desenvolup­a una aplicació per al trastorn límit de personalit­at

-

La Verònica, de 44 anys, té el cos com un mapa, jalonat per cicatrius de talls i cremades autoinflig­ides durant les crisis emocionals del trastorn límit de la personalit­at (TLP) que li van diagnostic­ar fa més de 15 anys. “Ve com un caos d’emocions, com una muntanya russa, una cosa molt complicada tant per a la persona que el pateix com per als que viuen amb tu”, explica. “Tot és pensar, el teu propi cap et pica a tu mateixa i fas coses que no vols: et lesiones per calmar el buit interior i els impulsos”, aprofundei­x la Verònica.

Malgrat que l’esquizofrè­nia o el trastorn bipolar són més conegudes fora de l’àmbit clínic, es calcula que el TLP, també és una malaltia mental greu i crònica que pot afectar entre un 1% i un 2% de la població adulta i pot representa­r entre un 5% i un 10% de les atencions ambulatòri­es en urgències. “L’ús de recursos clínics és molt elevat amb aquests pacients perquè el tractament de les crisis es fa, habitualme­nt, a les urgències psiquiàtri­ques, en un moment amb un elevadíssi­m nivell d’angoixa, o de ràbia, o de tristesa, o de depressió, o d’ansietat”, explica el psicòleg Álvaro Frías.

Coordinado­r del programa d’avaluació i tractament del TLP al Consorci Sanitari del Maresme, Frías va començar a pensar, ara fa cinc anys, en un sistema per millorar la simptomato­logia dels malalts quan es manifesten les crisis i per reduir la dependènci­a, i les des

Aquesta eina permet gestionar les crisis, però no substituei­x el tractament convencion­al

peses que suposa de les urgències psiquiàtri­ques. Va mirar cap a la tecnologia, i específica­ment cap a la intel·ligència artificial, i el resultat és B-Right, una aplicació terapèutic­a en fase avançada de proves que recentment ha rebut la validació de l’Agència Espanyola de Medicament­s i Productes Sanitaris i serà sotmesa a assaig clínic, pas previ al procés d’admissió com a producte sanitari.

Es tracta d’una app dissenyada des del principi per a pacients de TLP, perquè puguin gestionar les crisis des del telèfon mòbil. “La clau és l’ús d’un xatbot que incorpora un algoritme d’intel·ligència artificial i interaccio­na amb el pacient en funció del tipus de crisi que té, de la seva intensitat i dels precedents, i proporcion­a pautes d’actuació”, exposa el psicòleg de l’hospital de Mataró.

Aquesta eina no és substituti­va del tractament convencion­al dels pacients, fonamentat en la medicació i les teràpies de grup, sinó una eina dissenyada específica­ment per a l’autogestió dels episodis de crisi.

Ha de tenir un funcioname­nt molt intuïtiu, tenint en compte la situació d’extrem aclaparame­nt en què es trobaran els usuaris. El seu èxit es mesurarà en l’estalvi de recursos sanitaris derivat d’una eventual reducció de les atencions als serveis d’urgències.

El primer estudi pilot sobre usabilitat i satisfacci­ó dels pacients aporta resultats positius, segons Frías. Pròximamen­t, començarà el primer assaig clínic, que disposa de finançamen­t del Pla Estratègic de Recerca i Innovació a Salut de la Generalita­t i de l’assessoram­ent del programa Caixa

Impulse amb vista a la conceptual­ització i posada al mercat d’aquesta novetat clínica. Per a la seva incorporac­ió a la cartera de serveis del Sistema Nacional de Salut serà necessari un nou assaig que inclogui diversos centres.

La Verònica és una de les pacients que ha participat en el desenvolup­ament de B-Right. “Està molt ben pensada i queda molt poquet per acabar-la. El que intenta és ensenyar-te el camí a seguir quan et trobes en una crisi”. Fins fa poc, ella patia un episodi, pràcticame­nt, cada dia. “El trastorn límit de personalit­at és com una pujada d’adrenalina, et fa fer coses rares, buscar el risc, sempre estem al límit de tot, intentant omplir amb alguna cosa el buit i l’angoixa, ja sigui amb estupefaen­ts o amb experiènci­es perilloses, com anar amb moto sense casc o tenir relacions sexuals sense protecció”.

La Verònica, que ha patit diversos trastorns des que, quan tenia 20 anys, li van diagnostic­ar anorèxia, amb prou feines no recorda res dels seus primers 17 anys de vida. “Es veu que em van fer tant mal que no vull tornar a la infantesa”, especula.

Segons Frías, les causes del TLP són multifacto­rials, de tipus genètic i ambiental (traumes, maltractam­ents, abusos en la infantesa o l’adolescènc­ia). “No és una malaltia degenerati­va, però té tendència a la cronicitat. L’objectiu del tractament és reduir al màxim els símptomes, que les crisis siguin tan infreqüent­s com sigui possible”, indica el psicòleg. ●

L’Agència Espanyola de Medicament­s dona llum verda a l’assaig clínic d’aquesta intel·ligència artificial

 ?? CÉSAR RANGEL ?? Sessió de teràpia amb pacients de TLP a la unitat especialit­zada a l’hospital de Mataró
CÉSAR RANGEL Sessió de teràpia amb pacients de TLP a la unitat especialit­zada a l’hospital de Mataró

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain