La Vanguardia (Català-1ª edició)

La conversió de sant Ignasi

Els jesuïtes celebren el 500è aniversari amb epicentre a Manresa

-

Ignasi López de Loiola va caure ferit per una bala de canó que li va destrossar la cama el 20 de maig del 1521 quan defensava la ciutat de Pamplona de les tropes franceses. La lectura durant la seva convalescè­ncia de llibres religiosos el va portar a la fe catòlica i es va proposar peregrinar a Jerusalem. Va arribar a Montserrat el 21 de març de l’any següent i allà hi va deposar les armes, un punyal i una espasa, als peus de la Verge. Quatre dies després es va dirigir a peu a Manresa, on hi havia un alberg per a pelegrins i unes coves on es podia resar, ateses per uns monjos cistercenc­s. I com que es va assabentar que fins un any més tard no tindria permís per viatjar a Terra Santa, es va quedar a Manresa onze mesos. Es va lliurar a la pobresa i a l’oració, i va escriure les línies fonamental­s dels Exercicis espiritual­s, base de la seva espiritual­itat i del que acabaria sent la Companyia de Jesús. El 1622 va ser canonitzat com a sant Ignasi.

Des del 20 de maig de l’any passat se celebra el 500è aniversari de la conversió de sant Ignasi a tot el món. Una efemèride que culminarà el pròxim 31 de juliol, festivitat del sant, però que abans tindrà altres fites importants, com ara la celebració el pròxim dissabte 12 de març del 400è aniversari de la seva canonitzac­ió. El papa Francesc participar­à en una missa a l’església del Jesús, a Roma, i a Catalunya se celebrarà amb una eucaristia a la basílica de la Sagrada Família de Barcelona, presidida pel cardenal Joan Josep Omella, i amb la participac­ió d’un cor format per 500 persones (l’aforament ja està complet, però es retransmet­rà a través del web de la Sagrada Família).

Dins del projecte Manresa 2022, el pròxim 19 de març hi haurà una intervenci­ó de l’escultor danès Björn Norgäard, titulada Centenari Joseph Beuys: Wo ist Element 3?; del 25 al 27 hi haurà una sèrie de “Diàleg per la transforma­ció”, amb la participac­ió de Xavier Melloni, Satish Kumar, Jorge N. Ferrer i Berta Meneses; el 25, un concert de l’Escolania de

Montserrat a la basílica de la Seu de Manresa i, la mateixa nit, una caminada des de Montserrat a Manresa per rememorar el camí que va fer també a peu sant Ignasi.

Més endavant està previst un Simposi Internacio­nal sobre els Exercicis Espiritual­s a la Cova de Manresa, entre el 12 i el 18 de juny, i un Congrés Mundial d’Antics Alumnes d’escoles de jesuïtes, el juliol, a Barcelona.

“Celebrem un procés de transforma­ció, el pas de soldat a pelegrí, un intangible. És un procés lent perquè significa desarmar l’ego i aprofundir en la ferida interior”, explica Xavier Melloni, jesuïta, antropòleg i teòleg, que viu a la Cova de Sant Ignasi de Manresa. “Sant Ignasi va passar de soldat a pelegrí, i la seva desgràcia física –va quedar coix– es va convertir en un camí de gràcia”.

Un missatge que fins i tot adquireix ara una plena actualitat amb la guerra oberta a Ucraïna. “Sant Ignasi ens ensenya que darrere d’un mecanisme agressiu sempre hi ha una ferida, darrere d’un agressor sempre hi ha una víctima, i fins que aquesta ferida no es cura no hi ha una solució”, explica Melloni. “Tots som ferits camuflats i els exercicis espiritual­s busquen precisamen­t guarir aquesta ferida original, la que provoca les agressions”. Sant Ignasi fa una crida per ajudar els altres, per arribar a l’ànima a través de l’experiènci­a dels exercicis espiritual­s. ●

Dissabte que ve se celebra una Eucaristia a la Sagrada Família, i del 25 al 27 de març, un simposi a Manresa

 ?? 9EBBI BUMI:DI ?? Edifici de la cova de Sant Ignasi de Manresa
9EBBI BUMI:DI Edifici de la cova de Sant Ignasi de Manresa

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain