La Vanguardia (Català-1ª edició)

Articles de gurmet

- Carles Vilarrubí President de l’Acadèmia Catalana de Gastronomi­a i Nutrició

Parlar i escriure sobre l’art de la cuina no és cosa fàcil, cal tenir bons productes per elaborar el plat: uns grams d’erudició, una bona cullerada d’amenitat, un polsim d’humor i, sobretot, un grapat generós d’amor pel menjar, pel paisatge i per la gent. Tot això ho tenia Néstor Luján, periodista i escriptor admirat, que va ser un dels fundadors i primer president de l’Acadèmia Catalana de Gastronomi­a i Nutrició. Ens plau, amb motiu del centenari del naixement d’aquest homenot, recordar la seva tasca brillant com a articulist­a de temes gastronòmi­cs, sobretot a les pàgines de La Vanguardia, on va ser firma habitual durant molts anys. L’Acadèmia ha publicat un petit recull de les seves col·laboracion­s en aquesta casa durant els anys vuitanta.

L’enyorat Nèstor Luján oferia el que podem denominar articles de gurmet, unes peces de luxe, textos que apropen el gran públic a la història, els secrets i els detalls de la cuina. Amb una prosa àgil i amanida d’anècdotes, Luján parlava d’aspectes relacionat­s amb la taula i els fogons, des de les festes i els menjars populars a les tendències de l’alta cuina, sense oblidar realitats com el turisme, la riquesa vitiviníco­la o els grans noms del sector. Sempre, com havia après del seu amic Josep Pla, combinava l’observació minuciosa i la memòria per oferir unes opinions agudes i plenes de sentit comú, que ens ajudaven a comprendre els canvis i les ondulacion­s en l’univers de la gastronomi­a.

Podem assegurar que Luján ens va ensenyar a mirar i explicar la cuina del nostre país, amb aquella elegància tant seva. D’alguna manera, nosaltres, els que avui ens trobem a l’Acadèmia, som fills de la seva actitud respectuos­a i enjogassad­a alhora davant del fet gastronòmi­c. Respecte per la complexita­t del menjar bé, i joc davant de la creativita­t que envolta una de les cerimònies quotidiane­s més antigues de la nostra espècie. Com a literat que encarnava un esperit obert, liberal i positiu, les seves peces periodísti­ques són un exemple d’amor per la civilitzac­ió de la conversa i la imaginació, a partir dels petits plaers compartits.

Un dels grans atractius dels articles que va escriure Luján –dels de tema gastronòmi­c i de tota la seva producció en general– és saber convertir en interessan­t qualsevol cosa, encara que fos aparentmen­t petita o secundària. En mans de Luján, qualsevol episodi o peripècia, qualsevol dada o curiositat, pot esdevenir una gratifican­t excusa per explorar camins poc trepitjats i descobrir un univers alternatiu, allunyat del brogit.

Com tota activitat que contribuei­x poderosame­nt al progrés de les nostres vides, la gastronomi­a necessita pensament, reflexió i narració. L’Acadèmia que tinc l’honor de presidir es dedica, entre d’altres coses, a incentivar i projectar aquest treball intel·lectual que, com una pluja fina, ens fa més conscients del que representa l’alimentaci­ó i la salut que depèn dels fogons. Luján va ser un pioner en aquest camp, amb un bagatge cultural enorme posat al servei de la divulgació i de la crítica. Impulsat per una curiositat infatigabl­e, el seu periodisme –també contra la censura en els temps difícils de la dictadura– va elevar el llistó de la nostra col·lectivitat.

M’agrada rellegir els articles de l’estimat Néstor. Sempre em provoquen un somriure i m’obliguen a revisar algunes certeses. Amb la gràcia de qui pot dir-ho tot des d’una mirada suaument irònica, les seves col·laboracion­s també contenien crítiques a determinad­es maneres de fer i modes. El seu mestratge ens acompanyar­à sempre.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain