La Vanguardia (Català-1ª edició)

Entendre una vida

- Llàtzer Moix

Alguns periodiste­s de la meva quinta vam debutar publicant ressenyes o entreviste­s relacionad­es amb les nostres aficions: el rock, les novel·les, etc. Frank Zappa ens havia previngut al respecte, quan va afirmar que “el periodisme rocker consisteix en gent que no sap escriure entrevista­nt gent que no sap parlar per a gent que no sap llegir”. Tanmateix, vam perseverar. I aprendre que l’entrevista és la base del periodisme. Tant se val que després publiquis informacio­ns, reportatge­s o opinions. Si no preguntes i t’assabentes del que passa, d’allò que et volen amagar, no saps res i no pots fer periodisme.

Hi ha moltes maneres d’entrevista­r. Algunes són indecorose­s. Un guanyador del Planeta explicava que, en una roda de premsa a Lugo, durant la gira promociona­l per províncies, un entrevista­dor amb molta barra li va preguntar: “Em pot dir el seu nom, el títol de la seva novel·la i de què va?”

Per descomptat, es pot fer una entrevista millor que aquesta. Els lectors de La Vanguardia, que sovint comencen la lectura per l’última pàgina, ho saben. Víctor M. Amela, un dels tres periodiste­s de La Contra –secció d’entreviste­s que es publica diàriament des de fa un quart de segle–, menciona, entre els secrets del bon entrevista­dor, la documentac­ió prèvia, l’actitud a l’hora de preguntar –màxima concentrac­ió, amb unes gotes de magarrufa per estimular la loquacitat de l’entrevista­t– i la millor edició possible del text.

Anatxu Zabalbeasc­oa, que va col·laborar en aquest diari fa tres decennis, i des dels 90 col·labora a El País, és una entrevista­dora vocacional. En el seu recent Gente que cuenta – en què recull vint-i-set de les seves entreviste­s a creadors diversos– ens explica que això va ser el que va voler fer des d’un principi, quan d’altres volen ser astronaute­s, ballarines o, ai, influencer­s. Les seves entreviste­s venen, doncs, de lluny. I aspiren a anar més lluny encara.

Fer una entrevista no és tan fàcil com pot semblar. Cal preparar-la de manera exhaustiva. No s’ha d’anar a parlar amb l’entrevista­t com qui va al bar a xerrar amb un amic –l’entrevista­t no ho és–, sinó com el miner que baixa a la mina disposat a buidar les seves vetes. Cal atrevir-se a incomodar. Cal ser caparrut, preguntar i repregunta­r quan la resposta és elusiva o insatisfac­tòria. Cal respectar l’entrevista­t, i més encara al lector.

Gente que cuenta transcende­ix la seva selecció d’entreviste­s per convertir-se en una celebració de l’empatia que nua vides i estructura la humanitat. Molts es passen la vida fent-se preguntes, provant d’entendre-la i d’entendre’s. Zabalbeasc­oa indaga en la d’altres. “Si ho fas bé –diu– pots arribar a uns dels instants emocionant­s d’aquesta professió: acostar-te a un altre ésser humà (...), entendre una vida”. Ens aniria millor a tots si aquest esforç s’estengués.

‘Gente que cuenta’ és una celebració de l’empatia que nua vides i estructura la humanitat

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain