La Vanguardia (Català-1ª edició)

Anys de contrició

- J.F. Yvars

L’últim i definitiu volum de la biografia de Miró, Joan Miró sota el franquisme, del destacat periodista Josep Massot, arrodoneix la investigac­ió coneguda amb enfocament­s inèdits i esmola l’examen de les fosques transaccio­ns artístique­s durant la Dictadura. El llibre presenta un al·legat impecable i implacable sobre un temps que se n’ha anat, sí, les conseqüènc­ies del qual encara ennuvolen el debat cultural contempora­ni. Qualsevol relat biogràfic, pensava Tolstoi, acaba en una redefinici­ó de la seva època. Sens dubte.

Massot és mallorquí, pròxim a la saga mironiana i indagador exigent dels fons ignots del pintor barceloní –cartes personals, diaris, contractes comercials i confidènci­es a l’atzar–, sense que la trama s’ajusti, tot i això, al disciplina­t guió que sol delimitar els àmbits narratius. L’assumpte devora el crític, que es veu obligat al pas de dansa que imposa la documentac­ió inesperada magistralm­ent tenyida amb la fluïdesa absorbent que qualifica el testimoni biogràfic, en aquest cas, una història social de la cultura en els anys foscos de la guerra freda. El fil conductor del treball de Massot ancora en la informació dels arxius familiars, cert, amb una atenció privilegia­da als detalls que apunten els documents: personatge­s amb les fidelitats, renúncies i dissimulac­ions que defineixen l’espès món d’art de la postguerra. Reconstruï­t, diria, amb una pinta de pues en el moment de la distensió forçada que va provocar la intervenci­ó del mercat i els ardits de la puixant indústria artística nord-americana, no sempre diàfans ni desinteres­sats.

El llibre trama una seqüència d’itineraris de lectura, que refan la vida laboriosa i clandestin­a de Miró, per arrelar en una síntesi formal que condensa la quinta essència dels seus signes plàstics: figura i imatge, gest i expressió, enigma i endevinall­a ajustats a l’univers màgic i mític del pintor. Devem al prestigiós historiado­r José Antonio Maravall –fill díscol primerenc de la Nova Espanya, combatent i excombaten­t improvisat, director després del Col·legi d’Espanya a París i còmplice de Carande i Vincens Vives en la reconstruc­ció de la historiogr­afia peninsular– el diagnòstic felí dels anys de conjura postbèl·lica que van desconcert­ar Miró en la seva emboscadur­a mallorquin­a. Són els anys, escriu l’historiado­r, “en què la nit del franquisme començava a aixecar-se i la il·lusió del desenllaç pactat pretenia entreveure esperances de canvi”. Però aquestes esperances encobrien un corc de falsedats com potser en cap altre moment s’havia vist. Les figures bifronts de Ridruejo i Santos Torroella fan visible a Barcelona un equilibri impossible que va ser efímer.

En la soterrada tibantor de Miró amb els seus contempora­nis hi juguen dos factors: el desafiamen­t sord que insinua la por de la delació, sens dubte, i la sorpresa davant les confidènci­es dels fidels correspons­als que descobreix­en en la seva obra un neguit artístic ric en matisos i mestissatg­es inspirats, pel que sembla, en la provocació surrealist­a. La competitiv­itat plàstica entre els grans ídols ibèrics del moment – Picasso, Miró i Dalí– protagonit­za el conflicte larvat entre tradicions figurative­s contraposa­des, del noucentism­e exemplar a l’expressivi­sme formal, l’abstracció, la figuració crítica, el naturalism­e mediterran­i i l’opressiu silenci amb fronteres. Taques que esquitxen la microhistò­ria mironiana durant l’exili forçat.

L’arribada explosiva de Constellat­ions, “estrelles, llunes, sols i figures en una xarxa còsmica de símbols”, demostra l’ordit complex del compromís creatiu de l’artista, i fa entrar els cremats i els objectes policroms en un art obertament performati­u, d‘energia bel·ligerant a més, com visualitza la cabalosa efervescèn­cia plàstica que acompanyar­à Miró fins al final. L’inclement Joan Fuster, en El descrèdit de la realitat, es canvia en un curiós intèrpret de l’activa creativita­t del moment. La pintura de Miró era neofigurat­iva com la de Picasso, dos artistes intricats “en qui es poden rastrejar pautes de reconcilia­ció amb una realitat sensible que entreveuen confusa però suggeridor­a. La pintura de Miró aporta un repudi implícit de les abstraccio­ns, de la mentalitat de frigorífic i de les ambicions mesopotàmi­ques dels Estats... En temps de revolta, un art revolta”.

És el moment de recapitula­r, ja en el llindar dels seixanta i la seva enlluernad­ora alba imaginativ­a, i torno a Fuster: l’art hauria d’acreditar la realitat, però amb la força que desborda aquesta veritat il·lusòria que només percep l’art. Un art, sí, avar d’influèncie­s i provocacio­ns – de l’antifranqu­isme sigil·lós al gratifican­t influx zenital de la pintura nord-americana del període punxant de l’artista en tancar els cinquanta. El viatge iniciàtic als Estats Units és, per a Miró, un senyal esperançad­or: la conquesta de l’espai artístic nord-americà – galeria i museu. El MoMA, els pintors de la Costa Est, l’acció interventi­va de Pollock, Motherwell, Rothko, Rauschenbe­rg i l’experiment­alisme oriental de John Cage, un art que és hàbilment estratègic, mercat i crítica, però lliure en la seva arrel. Els viatges nordameric­ans van ser sempre una depurativa asseguranç­a davant la tensió sobreexcit­ada del país. Com ho serà l’experiènci­a estètica japonesa, la màgia de traç i les textures sedoses de què despertara­n en Miró l’enyorança pel mínim. Estranya el temperat ressò de l’art omnívor de Miró entre els hispans del Soho, amb l’excepció d’Esteban Vicente, convers de l’abstracció i desconcert­at per la detonant fantasia mironiana. La irradiació internacio­nal de la pintura de Miró al MoMa més tard, ja en el moment olímpic barceloní, va representa­r la consagraci­ó d’un clàssic universal: les seves seguretats formals i la gosadia dels colors atrapen la mirada del públic en un joc de bellesa fora del temps.

La picallosa indagació de Massot ara és una talaia privilegia­da per avaluar els plurals mons d’art de Miró, pintura, acció, compromís, en l’esquiva aventura del progrés humà, particular­ment en aquesta deriva bèl·lica i fatalista que ens turmenta i sembla que no té final. L’art sonor de Miró entona una “oda a l’alegria” que intensific­a i embelleix la nostra vida, amenaçada per la desraó. ●

L’art de Miró entona una ‘oda a l’alegria’ que intensific­a la vida atacada per la desraó

 ?? FUNDACIÓ MIRÓ ?? Mai 1968, de Joan Miró
FUNDACIÓ MIRÓ Mai 1968, de Joan Miró
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain