La Vanguardia (Català-1ª edició)

Els premis Gaudí celebren avui la “diversitat” del cinema català al MNAC

La XIV edició serà més oberta i informal i no hi ha una pel·lícula favorita clara

- ASTRID MESEGUER

La majestuosa sala oval del Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC) acollirà aquesta nit, per primera vegada, la cerimònia dels premis Gaudí, la cita més important del cinema català, que celebrarà la seva “diversitat” en un canvi de format protagonit­zat per un escenari central de 360 graus, un total de 1.300 convidats –l’any passat, per les restriccio­ns, en van ser 700–, i al·lusions en contra de la guerra d’Ucraïna.

La d’aquesta XIVa edició serà una gala més oberta, informal i propera, en la línia de la renovació de la junta de l’Acadèmia que presideix des del juny passat la directora Judith Colell. “Volem aconseguir una gala feminista, amb un lema, Estimem-nos, i dir que podem treure pit després de l’Ós d’Or de Berlín de Carla Simón per Alcarràs. Hem de ser xovinistes, perquè el nostre cinema s’ho val”, proclama.

Aquest any és dels més disputats que es recorden perquè no hi ha una pel·lícula favorita clara. Las leyes de la frontera, de Daniel Monzón, té 13 nominacion­s; El ventre del mar, d’Agustí Villaronga, compta amb 12; Libertad, l’òpera prima de Clara Roquet, aspira a 11, mentre que Mediterrán­eo, dirigida per Marcel Barrena, i Sis dies corrents, de Neus Ballús, tenen 10 i 9 respectiva­ment. A l’apartat de direcció, l’estatueta podrà recaure en Villaronga, Monzón, Ballús o Roquet. I noms com Nora Navas, Eduard Fernández, Roger Casamajor, Miki Esparbé, Chechu Salgado, Marta Nieto, Vicky Luengo i Begoña Vargas són alguns dels intèrprets candidats a uns premis que, per segon any consecutiu, acaparen més dones (54%) que homes finalistes.

“Aquest any no volíem una gala, sinó una celebració, una declaració d’amor al nostre cinema convertida en una festa que trenca la barrera entre l’espectacle i el públic, entre el cinema i la resta de la societat. Una festa directa i sense artificis, com el nostre cinema”, assenyalen els directors de la cerimònia, Enric Cambray, David Lillo, Joan Grau i Oriol Bosch. D’aquesta manera, nominats i convidats s’asseuran al voltant d’unes taules en comptes de les tradiciona­ls butaques a la platea. Entre els participan­ts que amenitzara­n la vetllada hi ha Sílvia Abril, Òscar Andreu i Òscar Dalmau, les còmiques Ana Polo i Oye Sherman, Carlo Padial i les actuacions musicals de la soprano Dolors Aldea, el duo de folk Tarta Relena i la banda Las Karamba.

A més, lliuraran les estatuetes de les 22 categories des de Carla Simón fins a la medallista olímpica Ona Carbonell, la cantant Amaia, l’artista i activista Samantha Hudson, així com les actrius i els actors Anna Castillo, Jesús Vidal, Pol Monen, Macarena García, Marta Nieto, Pilar Palomero i Carlos Cuevas. També està prevista l’assistènci­a de personalit­ats com el president de la Generalita­t, Pere Aragonès; el ministre de Cultura i Esports, Miquel Iceta; la presidenta del Parlament, Laura Borràs; l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau; la delegada del Govern a Catalunya,

La sala oval acollirà un escenari central de 360 graus, 1.300 convidats i una vetllada amb música i humor

Maria Eugènia Gay, i la consellera de Cultura, Natàlia Garriga.

Un dels moments més especials de la nit serà, sens dubte, quan el director de fotografia Tomàs Pladevall (Sabadell, 1946) rebi el premi Gaudí d’Honor-Miquel Porter 2022, lliurat per Josep Maria Pou i Mercè Sampietro, que van rebre la distinció els anys 2017 i 2018. Aquest minuciós mestre de la llum serà homenatjat per una trajectòri­a de mig segle de dedicació en l’àmbit del cinema, el teatre i la televisió, en què ha col·laborat amb cineastes de la talla de Francesc Bellmunt, José Luis Guerin, Pere Portabella, Bigas Luna, Rosa Vergés i Ventura Pons. ●

 ?? IBERT TEIXIDÓ ?? Daniel Monzón, Clara Roquet, Agustí Villaronga, Pere Altimira, Neus Ballús i Juanjo Giménez
IBERT TEIXIDÓ Daniel Monzón, Clara Roquet, Agustí Villaronga, Pere Altimira, Neus Ballús i Juanjo Giménez

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain