La Vanguardia (Català-1ª edició)

I la nau va

- Santiago Segurola

Joan Laporta ja fa un any que va guanyar les eleccions del Barça i col·loca el futbol enfront d’una de les seves fantasies més recurrents, el poder d’encriptaci­ó, la capacitat per aïllar-se de les circumstàn­cies que l’envolten i operar de manera autònoma en una realitat paral·lela. A Laporta també se l’ha explicat des d’aquesta percepció idealitzad­a, però falsa.

La tornada va ser durant la crisi més gran que ha conegut el Barça. Joan Laporta, el president que va dur el club a una època desbordant d’èxits, va tornar 18 anys després amb l’única garantia que no podien presentar els rivals. Era Laporta i els altres, no. En la imaginació del barcelonis­me Laporta va significar en aquell instant un valor immutable, una imatge congelada del temps. Sotmès a una angoixa sense precedents, el barcelonis­me va rescatar no un candidat, sinó la figura del líder que va guanyar les eleccions del 2003 i va posar fi a quatre anys de misèries.

S’acostuma a oblidar que Laporta va perdre les eleccions del 2015 enfront de Bartomeu. En aquella ocasió, a Laporta se li guardava afecte –va aconseguir un 33% dels vots–, però li va tocar exercir de simple i humà candidat, sense revestimen­t mític. Encara que mantenia un exèrcit de lleials, Laporta era prescindib­le per al barcelonis­me, que gaudia en aquells dies del triplet acabat de conquerir. A Bartomeu li va resultar més que suficient per guanyar. Cinc anys de gestió demencial van col·locar el club en estat de fallida, acompanyad­a per l’ensorramen­t de l’equip. En el futbol, aquestes situacions tendeixen a desvirtuar els criteris tècnics a favor de les banderes emocionals.

La de Joan Laporta era imbatible i no va trigar ni un minut a confirmar-ho. Són temps d’internet, xarxes socials, algoritmes i bots, però Laporta és vella escola. El mitjà va ser el missatge. A una cantonada del madrileny passeig de La Habana, a 150 metres del Bernabeu, cinc mesos abans de les eleccions, va penjar un espectacul­ar llençol on només es veia una imatge satisfeta de Laporta, acompanyad­a per un missatge desafiador: ganes de tornarvos a veure. Aquest llençol va provocar un efecte devastador en el barcelonis­me. No es presentava el candidat Laporta. Es presentava un somieig mític. Tota la resta va sobrar. La batalla estava decidida. La gent volia saltar a l’any 2003 i recuperar d’una peça l’home que va dirigir els millors anys del club. Ha passat un any des d’aleshores i no se sap si al Barça el dirigeix el vell o un nou Laporta. Això passa per una raó senzilla: el futbol sembla impermeabl­e, però no ho és. Està xop de realitat.

Res del que passa en aquests temps no es relaciona amb aquell 2003 de bonança econòmica, fitxatges cars –Ronaldino, el primer– i absència de grans amenaces. Laporta ha recollit un club sacsejat pels efectes del procés, una pandèmia brutal i ara la guerra a Ucraïna, que té el món amb la respiració continguda. El presideix a més en el moment d’una greu divergènci­a en el futbol –la Superlliga europea que el Barça proposa juntament amb el Reial Madrid– i una gruixuda crisi econòmica de la institució.

La magnitud dels problemes que va afrontar Laporta el 2003 era ridícula en comparació amb l’actual. Això és el més interessan­t del seu mandat i del seu primer any al capdavant del club. Laporta pilota el Barça en un moment trepidant, ple d’incerteses i perills. Pel que sembla, no té por de les ziga-zagues. Va arribar amb Messi, que ja no hi és. Va arribar amb Koeman i ara dirigeix Xavi, l’entrenador que proposava el seu principal adversari electoral. Va arribar amb Jaume Giró com a vicepresid­ent i Ferran Reverter com a primer executiu del club. Tampoc no hi són. Va arribar amb el Camp Nou buit i l’afició deprimida. Ara s’omple i la gent torna a somiar. Tot és estrany i confús, fellinià, però el Barça desperta. E la nave va.

Són temps d’internet, xarxes socials, algoritmes i bots, però Laporta és vella escola

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain