La Vanguardia (Català-1ª edició)

La futbolista sí que té qui li escrigui

El boom del futbol femení es trasllada al món editorial en multitud de formats

- EDURNE CONCEJO

El futbol femení viu un moment històric al nostre país. Els recents èxits del Barça, la Pilota d’Or d’Alexia Putellas o la promesa de profession­alització de la Primera Iberdrola han portat una presència mediàtica més important i cada dia són més els aficionats que s’han deixat seduir per aquest esport. Les futboliste­s ja són reconegude­s pel públic general i les editorials no han volgut deixar passar aquest tren: “Hi havia un buit i una necessitat que aquests llibres estiguessi­n a les llibreries”, explica Leticia Sánchez, editora de Cúpula (Planeta), que també reconeix l’interès a associar el seu segell amb l’esport femení: “Per a nosaltres, era una aposta editorial. És un tema d’implicació, de creure que són llibres necessaris, alienarnos amb unes reivindica­cions, amb un activisme. Són històries que ens sembla que s’han de visibilitz­ar”.

Els últims mesos, les llibreries s’han omplert de títols de tota mena, des de biografies fins a llibres-denúncia com el de la periodista Danae Boronat ( No las llames chichas, llámalas futbolista­s), en què explicava els horrors que van patir les internacio­nals espanyoles sota les ordres del selecciona­dor Ignacio Quereda. Llibres que estan despertant l’interès dels lectors. Aquest títol ja va per la segona edició i des de Cúpula confessen que també es va notar l’efecte Pilota d’or quan Alexia va ser reconeguda amb aquest prestigiós guardó: “L’última setmana de novembre i les primeres de desembre es van registrar més vendes dels llibres sobre futbol femení”, reconeixen.

La capitana del Barça és una de les moltes futboliste­s que s’han animat a introduir-se al món editorial. A l’estiu l’Alexia va publi

car una sèrie infantil ( Alexia Superfutbo­lista) i la capitana de l’Atlètic de Madrid, Amanda Sampedro, també es va atrevir amb un conte bastant autobiogrà­fic que narra les aventures de la petita Mandy ( Campeona). Les futboliste­s ara són figures referents: “Així com de petita no podia veure futbol femení a la tele, tampoc no podia llegir un llibre en què una nena jugués a futbol. Ara, les nenes cada vegada tenen més referents, i també els nens, perquè et veuen a la tele, juguen amb tu a la Play... I això és la millor part, que els és igual que siguis home o dona, ets el seu referent més enllà del sexe”, explica a La Vanguardia la jugadora madrilenya.

Aquest auge editorial, per a Natalia Arroyo, entrenador­a de la Reial Societat i periodista “és una barreja del moment esportiu en què ens trobem, dels noms propis de la generació actual i que els mitjans de comunicaci­ó ja no es limiten a fer una notícia cada cert temps, sinó que segueixen el dia a dia dels equips”. La catalana acaba de publicar Dones de futbol, un llibre amb vocació pedagògica en què explica 40 anys de futbol femení a Espanya a través dels seus protagonis­tes. “Hi ha molts lectors que s’aproximen a aquest esport sense tenir molta informació, sense saber d’on venim. Què hi havia abans?, quins personatge­s han estat els més rellevants?, el Barça ha guanyat sempre?... El llibre neix de la necessitat d’explicar de la manera més accessible possible tota aquesta història”, explica a aquest diari Arroyo.

Amb aquest mateix objectiu s’acaba de publicar una obra molt completa sobre la història del Barça des dels seus orígens fins al triplet conquerit l’any passat, amb fotografie­s inèdites i dades per als aficionats més fidels.

El ventall de títols que han sorgit l’últim any és extens, i continuarà creixent. Aquesta setmana acaba de veure la llum la biografia de Vicky Losada i pròximamen­t també ho farà la d’Aitana Bonmatí, dos futboliste­s determinan­ts als èxits més recents del Barcelona. “Els Estats Units sempre han estat pioners en això, però ara noto que des d’aquí ens estem afegint i que ja tenim prou referents perquè puguin existir aquests llibres, més enllà del de Vero Boquete, que va ser la primera llavor, la primera gran icona espanyola”, recorda Arroyo.

La tendència del mercat coincideix amb aquest interès del públic a conèixer millor les seves recents estrelles: “Tendirem molt a veure biografies perquè al final és un tema de referents. Si tu jugues a futbol, necessites referents que siguin com tu”, afirmen des de Cúpula. “Crec que el futbol femení sempre ha estat molt penalitzat perquè només se’n parlava una vegada a l’any i es quedava en una capa molt inicial”, afirma Arroyo, que coincideix que el futur va dirigit a fer aquest tipus d’històries: “Ara que ja tenim cobert el dia a dia, volem anar més enllà. No m’expliquis que l’Alexia ha guanyat la Pilota d’Or, vull saber coses d’ella, què fa al seu barri, com era de petita... Ara els aficionats volen saber aquest tipus de coses, volen connectar així amb l’esportista”.

Des del món editorial, Leticia Sánchez espera que aquest tipus d’obres es converteix­in en el que es coneix com a long-sellers, llibres de fons que aportin una oferta de qualitat a les llibreries: “M’agradaria que d’aquí un temps, els llibres de futbol femení no fossin una tendència, ni un nínxol, que és el que són en realitat encara, sinó que simplement fossin llibres de futbol i que, en algun moment, deixin de ser un subgènere”. ●

Després que l’Alexia guanyés la Pilota d’Or, les editorials van registrar més vendes de llibres sobre futbol femení

 ?? ?? ‘Alexia Superfutbo­lista’
La capitana del Barça va publicar aquest estiu una sèrie infantil que narra les aventures d’una jove Alèxia que somia que arriba a ser futbolista profession­al
‘Alexia Superfutbo­lista’ La capitana del Barça va publicar aquest estiu una sèrie infantil que narra les aventures d’una jove Alèxia que somia que arriba a ser futbolista profession­al
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain