La Vanguardia (Català-1ª edició)

El modista etern

- MAITE GUTIÉRREZ

“Les dones, les dones són el principal agent de canvi de l’època; la seva empenta és impression­ant”

Roberto Mariño (Verín, Ourense, 1945) no vol deixar anar l’agulla i el didal. Tampoc el llapis amb què des de fa 40 anys dona forma a les seves idees a la firma de moda que va fundar i presideix, Roberto Verino, un joc de paraules entre el seu nom i el municipi on va néixer. “Continuo al capdavant de l’equip creatiu de l’empresa, no em canso de treballar perquè és la meva passió i penso continuar al peu del canó tot el temps que pugui”, afirma, categòric. L’edat, segons defensa, té a veure amb l’actitud vital: “Es pot ser vell als 20 anys i jove als 77, com és el meu cas”.

Aquests dies canalitza la seva energia sobre la passarel·la de Madrid, on presenta nova col·lecció: Bellesa Serena. El lema al·ludeix a la seva concepció de la moda, “amb dissenys i teixits que perduren en el temps”, sense estridènci­es efímeres. Ho fa, a més, de manera especial. La desfilada coincideix amb la celebració del seu quarantè aniversari com a dissenyado­r, una extensa trajectòri­a que l’ha convertit en un emblema de la indústria de la moda del país.

Enrere queda l’època en què Roberto Verino –llavors Mariño- es va traslladar a París per estudiar Belles Arts. Només tenia 17 anys i buscava una feina que li permetés subsistir a la capital francesa, amb un dinamisme cultural molt diferent al de l’Espanya de l’època, en ple franquisme. Així, es va incorporar a la firma de moda Bolly Bonny i es va submergir en el món del disseny de roba. “Vaig descobrir que era una altra manera de crear”, recorda. Pintar un quadre, modelar una escultura, confeccion­ar un vestit... tot això, afirma Verino, forma part de l’art. Després de la seva etapa com a estudiant, va tornar a Espanya i va introduir la firma Bolly Bonny. A partir d’allà va crear la seva pròpia marca.

Any 1982. Espanya entra en una nova etapa després de la dictadura i la transició. El canvi és vertiginós. El PSOE de Felipe González guanya les eleccions generals per majoria absoluta; el país acull el mundial de futbol del naranjito; els Rolling Stones actuen sota la pluja en un històric concert a Madrid i la moda viu una revolució. Arriben les grans top models, les inoblidabl­es muscleres i, enmig de tot això, neix Roberto Verino. Després del llançament de la seva primera col·lecció, el dissenyado­r obre una botiga a París, al 33 de la Rue de Grenelle. Es converteix, així, en el primer modista espanyol, a excepció de Balenciaga, que té un punt de venda a la capital de França.

El seu ascens va ser meteòric i el 1984 va desfilar en la llavors Passarel·la Cibeles, de què s’ha convertit en un imprescind­ible. El gran salt a nivell de negoci li va arribar el 1987, quan va començar a vendre les seves col·leccions a El Corte Inglés, inaugurant, així, els avui coneguts “corners” de moda dels grans magatzems. Aquest últim pas no va ser ben acollit pels seus col·legues de l’època, en un primer moment. “No ho comprenien, però quan van veure l’èxit de vendes, tots s’hi volien apuntar”. A partir de llavors, la companyia va anar creixent, fins a arribar als 400 empleats actuals, amb presència a 19 països i 35 milions d’euros de facturació el 2019. També ha patit èpoques de dificultat­s. El cop de la pandèmia s’ha deixat sentir a Robierto Verino, que el 2021 va reduir ingressos a uns 26 milions d’euros –xifra aproximada a falta de tancar l’any fiscal–. “Per a aquest 2022, preveiem recuperar la facturació anterior a la covid”.

En la seva visió, només hi té cabuda l’avenç, reitera. Aquest any prepara l’obertura de cinc noves botigues a Espanya i el reforç de la seva expansió internacio­nal. El que més el satisfà? Veure la seva filla, Cristina Mariño, agafar les regnes de l’empresa amb Dora Casal, actual directora general. Un tàndem que encarna la nova etapa de Roberto Verino. “Les dones, les dones són el principal agent de canvi de l’època; el que han aconseguit, la seva empenta, és impression­ant”, diu a les portes del 8-M. Per això es manté fidel a les seves clientes.

“Alguns em diuen amb sorna que busqui compradore­s més joves, que em quedaré sense clientes; però això no és cert. La tradició de Roberto Verino passa de mares a filles”. La seva marca, insisteix, “té tot el futur per davant”. ●

 ?? GUSI BEJE ??
GUSI BEJE

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain