La Vanguardia (Català-1ª edició)

Els matisos de Feijóo que marcaran la diferència

El repte del futur president del PP és convèncer els votants de Vox que els dos partits no són equivalent­s ni ocupen el mateix espai

-

El camí d’Alberto Núñez Feijóo cap a la presidènci­a del PP s’entreveu fàcil. Ningú amb pes en el partit no competirà amb el president de la Xunta. El pitjor vindrà després, quan haurà d’afrontar les situacions que Pablo Casado li ha deixat en herència i que li faran venir més d’un mal de cap. La presidènci­a de Feijóo, asseguren fonts pròximes al líder gallec, es diferencia­rà de la de l’encara president popular en la forma, el discurs i la manera d’actuar, més propera a la política de la transició, de la qual tant parlava Casado. En el terreny ideològic, Feijóo també és del PP, i només en qüestions molt puntuals, com la llei de l’avortament –que Casado volia modificar i de la qual va fer una qüestió personal–, hi haurà diferèncie­s. El líder gallec veu l’avortament com a una cosa assumida no només en el partit, sinó en la societat, per la qual cosa creu que no se n’ha de fer batalla.

El seu primer repte serà unir el partit i per a això haurà de buscar un bon segon amb mà esquerra, que s’entengui amb les organitzac­ions territoria­ls, sense que la imposició sigui la manera d’actuar. De fet, el nou PP, malgrat que encara no ha arribat, ja ha prescindit de Fran Hervías, un dels fitxatges de Teodoro García Egea emmarcats en la seva política de captar càrrecs de Ciutadans, a qui ja s’ha comunicat que el seu contracte s’acaba el 31 de març. Aquest simple gest ja ha suposat un canvi d’actitud de Cs cap a la direcció del PP, asseguren les mateixes fonts. A més, la seva relació amb els presidents autonòmics, tan malmesa en l’etapa de Casado, serà una de les seves prioritats.

Escoltar serà l’altra manera de portar el partit, conscient com és Feijóo que el seu antecessor

“sentia tothom però no s’escoltava ningú”. Ell és baró i sap el que és no sentir-se escoltat ni tingut en compte en la conformaci­ó de l’opinió del partit. Un exemple del que farà Feijóo és la composició del comitè organitzad­or del congrés, en què tots els territoris estan representa­ts, amb polítics desconegut­s a Madrid però de pes en les seves comunitats autònomes, des de consellers fins a secretaris generals o portaveus parlamenta­ris.

Feijóo no només tindrà una dura tasca interna. De portes enfora el primer que haurà de definir seran les relacions amb Vox i amb el Govern central. Respecte al partit d’Abascal, les fonts consultade­s asseguren que el discurs de Feijóo consistirà a diferencia­r els dos projectes, una cosa que, a parer seu, no feia Casado, que semblava dir que votar-ne un o l’altre era igual. El president gallec vol enviar el missatge que Vox no ocupa el mateix espai que el PP, que “no són marques equivalent­s”, per tant si es vol que governi el centredret­a cal votar pel PP, no per Vox, perquè els dos partits pactin després. I sobre pactar o no, el president de la Xunta només dirà que caldrà veure els casos i les situacions, i convidarà el PSOE a parlar amb ells si vol que no hagin de dependre de Vox.

Un altre dels principals reptes que ha d’afrontar Feijóo és la mena de relacions que vol establir amb el Govern després de la confrontac­ió total que va plantejar Casado. En aquest sentit, la renovació del Consell General del Poder Judicial serà un test de tot plegat. El candidat a presidir el PP està disposat a arribar a acords, però també espera que l’actitud del Govern sigui diferent. És per això que en fonts properes a Feijóo veuen estrany que l’Executiu no li hagi trucat per parlar d’Ucraïna. No creuen que ho hagi de fer el mateix Pedro Sánchez, que entenen que truqui a Casado, que continua sent el president del partit, però una trucada del ministre de la Presidènci­a, Félix Bolaños, al president de la Xunta, sí que la troben a faltar, encara que entenguin que no es faci pel respecte al procés intern que viu la formació.

No obstant això, sí que creuen que hi ha formes i vies per a aquesta comunicaci­ó. I més després que al ple del Congrés Feijóo demostrés, amb la intervenci­ó de Cuca Gamarra, la disposició a donar suport a l’Executiu. Amb aquestes premisses, Feijóo està disposat a arribar a acords en afers de pes, perquè si alguna cosa fomenta és precisamen­t demostrar que el PP és un partit d’Estat, disposat a parlar de tot, cosa que, al seu entendre, el convertirà en un partit de govern. ●

El president de la Xunta està disposat a arribar a acords amb el Govern central, però espera reciprocit­at

L’entorn del líder gallec veu estrany que Bolaños no li hagi trucat per parlar d’Ucraïna

 ?? MadariEIRa  R / EFE ?? Alberto Núñez Feijóo va anunciar dimecres el seu pas endavant
MadariEIRa R / EFE Alberto Núñez Feijóo va anunciar dimecres el seu pas endavant

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain