La Vanguardia (Català-1ª edició)

La guerra sense trets

- Jordi Juan Director

L’èxit o fracàs de Vladímir Putin no es decidirà només en el camp bèl·lic a les planures i ciutats d’Ucraïna, sinó que es pot decantar per l’impacte econòmic de les sancions i boicots que pot posar Occident a Rússia. Putin era ben conscient de les represàlie­s que els EUA i la UE li podien infligir si decidia envair Ucraïna, però coneixia també perfectame­nt la dependènci­a que els europeus tenien del seu gas i petroli. Sense aquesta carta, no s’hauria atrevit a jugar tan fort. Rússia és el segon exportador mundial de petroli i sis de cada deu barrils que envia fora de les seves fronteres van a parar a Europa. És també el primer subministr­ador de gas al continent, fet que provoca que la UE pagui religiosam­ent cada dia 700 milions d’euros per aquest proveïment.

Enaquestes­circumstàn­cies, ésimpossib­leprohibir­lesimporta­cions de petroli i gas, tal com va demanar ahir el secretari d’Estat nord-americà, Antony Blinken. La substituci­ó dels subministr­aments russos no serà d’un dia per l’altre i s’hauran de buscar als llocs més insospitat­s, fins i tot a casa d’enemics acèrrims. Si fa uns dies funcionari­s dels Estats Units es van desplaçar a Qatar per buscar gas liquat, ahir va transcendi­r una altra visita semblant a Caracas de diplomàtic­s nord-americans per entrevista­r-se, ni més ni menys, que amb el president Nicolás Maduro. La geopolític­a té aquestes coses.

Les pressions econòmique­s pretenen escanyar l’economia russa i provocar així problemes interns a Putin. Però, de moment, sembla difícil que el president rus pugui ser discutit pels seus oligarques, malgrat l’impacte econòmic que represente­n totes les sancions imposades. El que no li va tan bé a Putin és justament l’operació militar dissenyada a Ucraïna.

Ja són massa dies estancats al país veí i s’ha dissipat l’efecte d’una guerra llampec. No se sap si això pot ajudar que la via negociador­a s’acabi imposant o, per contra, Rússia endurirà encara més la seva ofensiva per intentar acabarcomm­ésaviatmil­lor.Mentrestan­t, l’altra guerra, l’econòmica, es juga en molts fronts i podria ser la derrota de

Vladímir Putin sense que es dispari cap tret.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain