La Vanguardia (Català-1ª edició)

La Z s’escampa com a símbol rus de suport a la guerra a Ucraïna

-

En una guerra, el front de la propaganda i dels símbols pot ser igual d’important que el front de batalla. Una rereguarda cohesionad­a, amb una població alineada amb la causa, és vital. Des de l’inici de la invasió russa d’Ucraïna un misteriós símbol en forma d’una Z blanca s’ha vist pintat en tancs i vehicles militars russos, també a les finestrete­s dels cotxes, manifestac­ions a favor del Kremlin dins i fora de Rússia, fòrums ultranacio­nalistes i fins i tot als uniformes dels gimnastes russos. Ningú no sap què significa, però tots entenen què vol dir: a favor de la guerra.

La Federació Internacio­nal de Gimnàstica va dir diumenge que obrirà un procedimen­t disciplina­ri contra Ivan Kuliak. El gimnasta, que va ser bronze en barres paral·leles a la Copa del Món de Doha, va pujar al podi amb la Z al pit. Al seu costat hi havia l’ucraïnès Illia Kovtun, or.

Segons explica a les xarxes Kamil Galeiev, investigad­or del Centre Woodrow Wilson, hi ha qui interpreta la Z com una abreviatur­a de “Za podebi” (‘Per la victòria’, en rus), d’altres creuen que significa “Zapad” (“Oest”). Altres hipòtesis apunten que podria ser la Z de “desnazific­ar”, l’argument que ha fet servir Vladímir Putin per justificar la guerra.

El fet que sigui utilitzat per l’exèrcit podria ser una estratègia per evitar foc amic. “Aquests símbols es basen en la ubicació, comuniquen cap a on es dirigeix una unitat”, explicava a SkyNews l’exdirector del think tank RUSI, Michael Clarke.

Sigui com sigui, l’ús d’aquesta lletra que no existeix a l’alfabet ciríl·lic s’ha convertit en pocs dies en “un símbol de la nova ideologia i identitat nacional russa”, apunta Galeiev.

L’exespia i avui parlamentà­ria de la Duma Maria Butina ha pujat recentment un vídeo en què es pintava una zeta blanca a la solapa de la jaqueta. La Z també ha estat vista en pintades i manifestac­ions ultra nacionalis­tes des de Sant Peters burg fins a Belgrad.

En altres ocasions, ha aparegut de manera més macabra. Hi ha fotos de zetes dibuixades amb les insígnies de soldats ucraïnesos morts. Una altra imatge mostra nens terminals i les seves famílies formant una Z al pati d’un hospici.

“Alguns argumenten que el poble rus no dona suport a aquesta invasió i que tot això és responsabi­litat de Putin. Sí, la decisió la va prendre Putin i va ser una sorpresa fins i tot per als seus ministres. Però una vegada que es va prendre, va trobar un gran suport popular”, escriu Galeiev. ●

 ?? STAFF / RE!TERS ?? Una Z a Sant Petersburg
STAFF / RE!TERS Una Z a Sant Petersburg

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain