La Vanguardia (Català-1ª edició)

Ucraïna crea unes brigades internacio­nals amb uns 20.000 homes

- FÉLIX FLORES Barcelona

L’exèrcit ucraïnès ja compta amb les seves brigades internacio­nals, segons anunciava ahir el Ministeri de Defensa. El general Kirilo Budanov, de la Direcció d’Intel·ligència, va comunicar que uns 20.000 voluntaris procedents de 52 països s’han allistat a l’anomenada Legió Internacio­nal de Defensa d’Ucraïna, la majoria individus amb experiènci­a. Segons explica, s’ha creat una unitat d’operacions especials que ja està combatent.

L’allistamen­t es va obrir el 5 de març a través del web Fightforua.org, després que, segons va assenyalar el ministre d’Exteriors, Dmitró Kuleba, el dia 2 s’haurien registrat un miler de sol·licituds d’estrangers per defensar el país.

El procedimen­t, s’indica al web, consta de set passos; en primer lloc la sol·licitud d’una entrevista a les ambaixades ucraïneses amb els respectius agregats de Defensa. Es demana, o recomana, que cada voluntari aporti el seu equip personal de protecció –armilla antibales, casc, etcètera–, i se li garanteix el pas lliure a Ucraïna sense necessitat de visat, partint d’un decret del president Volodímir Zelenski que eliminava aquest requisit l’1 de març. Una vegada dins del país, se signa un contracte.

Cal recordar que la convenció de l’ONU del 2001 sobre forces mercenàrie­s prohibeix el seu reclutamen­t, ús i finançamen­t.

Al marge d’aquesta brigada internacio­nal, el 4 de març es calculava que uns 66.000 ucraïnesos de la diàspora han tornat al país per prendre les armes o participar d’una manera o altra en la defensa del país. D’altra banda, la mobilitzac­ió general afecta tots els homes que tenen entre 19 i 60 anys. ●

Un lloc web recluta voluntaris a les ambaixades, fins ara en 52 països, segons Kíiv

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain