La Vanguardia (Català-1ª edició)

El PP acusa Podem d’importar-li més els càrrecs que la pau a Ucraïna

Els populars insten Sánchez a destituir els ministres que no condemnen Putin

-

El “nou PP” és partidari de grans acords sobretot en qüestions d’Estat de pes, com poden ser la política exterior i la de defensa. I més ara, quan amb la guerra d’Ucraïna, segons l’opinió de molts populars, el Govern de Pedro Sánchez està movent fitxa a deshora i arriba tard a la resposta donada per altres executius europeus. És una situació que al Partit Popular atribueixe­n a la posició dels socis de coalició, Unides Podem (UP), contraris a la tramesa de material militar per a la resistènci­a ucraïnesa, i a l’“ambivalènc­ia” que mantenen sobre Putin.

El president del comitè organitzad­or del congrés del PP, Esteban González Pons, va acusar Podem d’estar “més preocupada per conservar les butaques al Consell de Ministres que per la pau a Ucraïna”. González Pons va qualificar d’“impresenta­ble” que, formant part d’un Govern que té als països bàltics i a la Mediterràn­ia soldats espanyols, mantinguin la posició ambigua que tenen les ministres d’UP, Ione Belarra i Irene Montero, en la condemna de la invasió de Putin.

Amb González Pons, la coordinado­ra del PP, Cuca Gamarra, es va centrar en la possibilit­at que aquests ministres que s’oposen a la posició del president del Govern en la política exterior abandonin l’Executiu. Per això va demanar directamen­t a Sánchez que “tregui del Govern” els ministres que tenen aquest discurs, que es basa a “no fer res”. Segons Gamarra, només busquen “no assenyalar Putin”, que és “un assassí”, i al final estan ajudant el president rus en la invasió. “Podem, amb aquests plantejame­nts, no pot estar al Govern ni un minut”.

En el mateix sentit, el candidat a la presidènci­a del PP, Alberto Núñez Feijóo, va subratllar la “falta d’autoritat” de Sánchez per mantenir a l’Executiu les dues ministres. Amb tot, l’encara president de la Xunta va mostrar el seu suport al Govern després d’haver “rectificat” i, en la línia amb la resta dels països europeus, haver enviat armament al conflicte.

“Crec que no es pot ser tebi ni ambivalent davant un atac a la població civil i a un país sobirà”, va afegir Núñez Feijóo.

La veritat és que la guerra d’Ucraïna és una de les prioritats de la direcció provisiona­l del PP, que està en contacte permanent amb el ministre de Seguretat Social i Migracions, José Luis Escrivá, que ha trucat a Gamarra, mentre que Sánchez el contacte l’ha mantingut amb Pablo Casado, que continua sent president del PP i que ha traslladat a Feijóo la informació, segons va confirmar ell mateix.

Fonts populars van assegurar ahir que l’objectiu és demostrar que en aquestes circumstàn­cies el Partit Popular és una “formació d’Estat”, i que és partidària d’arribar “a acords que a Espanya, al si de la Unió Europea i de l’OTAN” li permetin “estar a l’altura de les circumstàn­cies”.

El compromís del PP amb la guerra d’Ucraïna es reflectirà al congrés que celebrarà l’1 i 2 d’abril a Sevilla, on el PP desplegarà una bandera d’Ucraïna,

Escrivá està en contacte amb Gamarra i el president Sánchez manté informat Casado

Al congrés de l’abril es vol comptar amb el protagonis­me de l’encara líder del PP, Aznar i també Rajoy

com a símbol de “la lluita per la llibertat”.

Serà un congrés que el comitè organitzad­or vol que estigui presidit per la transparèn­cia. Per això, ha emès una circular perquè els militants que hagin de posarse al corrent de pagament ho facin a través de transferèn­cia bancària nominativa, per evitar problemes com el que afronta ara el president de Castella i Lleó, Alfonso Fernández Mañueco, a qui s’investiga pel possible pagament de quotes abans del congrés que el va nomenar president del PP en aquesta comunitat.

El comitè organitzad­or continua perfilant la cita de l’abril, que ha reservat un espai perquè Pablo Casado tingui la seva part de protagonis­me al congrés, on la coordinado­ra, Cuca Gamarra, presentarà l’informe de gestió de la direcció sortint. També es vol comptar amb els expresiden­ts José María Aznar i Mariano Rajoy. ●

 ?? MALVADOR SAS / EFE ?? Núñez Feijóo ahir en un acte a Galícia
MALVADOR SAS / EFE Núñez Feijóo ahir en un acte a Galícia

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain