La Vanguardia (Català-1ª edició)

Una reivindica­ció necessària

-

Les reivindica­cions d’una igualtat de gènere efectiva que es formularan avui als carrers i als fòrums de debat de tot Espanya haurien de ser només un pas més. La lluita contra la desigualta­t s’ha d’estendre a tots els dies de l’any, amb uns objectius concrets. Ha de quedar clar que aquest no és un problema exclusiu de les dones que elles mateixes han de resoldre, sinó que es tracta d’un flagell social que perjudica tota la població. El seu remei ens competeix a totes i tots.

Com passa en tots els moviments d’ampli espectre i en totes les revolucion­s –i aquesta és una autèntica revolució–, la unitat inicial dona pas a diferents sensibilit­ats. No és un problema exclusiu del feminisme ni s’ha de pretendre que el col·lectiu clami contra la injustícia que pateix amb una sola veu. Per bé que aquest any s’han aguditzat les divisions –una cosa que resta impacte a uns plantejame­nts que són tan justos com necessaris–, el cas és que el moviment feminista continua tenint una gran vitalitat.

Aquesta reflexió és especialme­nt necessària avui, quan se celebra el dia internacio­nal de la Dona. La divisió no es pot amagar. Fins i tot l’eslògan del “No a la guerra” proposat pel Govern espanyol, tan necessari en aquests moments, ha estat objecte de polèmica. Hi ha col·lectius que no volen que aquesta crida a la pau pugui emmascarar o amagar la resta de reivindica­cions feministes, malgrat el fet que les dones i els nens pateixen especialme­nt l’impacte de la violència en la majoria de conflictes militars.

A Madrid i altres ciutats, diversos col·lectius feministes es desmarcara­n avui de les marxes tradiciona­ls per reivindica­r un feminisme partidari d’abolir la prostituci­ó i per mostrar el rebuig de l’anomenada llei trans, que facilita l’elecció de gènere al Registre Civil. Aquesta llei, que impulsa el Ministeri d’Igualtat –Irene Montero, d’Unides Podem, n’és la titular–, ha suscitat discrepànc­ies amb els moviments feministes pròxims als socialiste­s, igual com ha passat amb altres propostes legislativ­es com la llei de Llibertat Sexual. Aquestes divisions en el si del Govern de coalició s’han traslladat també al conjunt del moviment feminista. El resultat és que el moviment es manifesta avui amb una divisió palpable.

La divisió del moviment feminista, larvada des de fa temps, sorgeix ara –paradoxalm­ent– quan l’agenda política del Govern central –el primer paritari de la història d’Espanya– ha impulsat importants iniciative­s contra la violència de gènere, per afavorir la igualtat al mercat de treball o per augmentar la contribuci­ó dels homes a la maternitat i a les feines de cura no remunerada. Però encara queda molt per fer i per això cal unitat.

A Barcelona, en canvi, s’ha convocat una única gran manifestac­ió que busca més la unió a través de les reivindica­cions comunes que la divisió, en plantejar un lema que suscita un ampli consens: “Contra les precarieta­ts, les fronteres i les violències, les feministes som aquí!”. Això farà que probableme­nt sigui una de les manifestac­ions més nombroses.

El moviment feminista encara té molts reptes per assolir. A més, ho ha de fer en un context difícil per la progressió dels partits d’extrema dreta i dels seus idearis masclistes. La igualtat real de gènere i la llibertat de les dones són dos valors de justícia i de progrés pels quals tota la societat ha de lluitar sota un lideratge clar d’unitat. Com hem dit, cal centrar-se en el que uneix i no en allò que divideix. ●

Malgrat la divisió en les seves files, el moviment feminista continua tenint una gran vitalitat

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain