La Vanguardia (Català-1ª edició)

Crims de guerra

-

Apartir de la guerra del Vietnam es va encunyar l’eufemisme danys col·laterals per referir-se a les víctimes civils no intenciona­des causades per un atac militar. Des d’aleshores hi ha hagut arreu del món milers de víctimes d’aquest tipus, però el que veiem aquests dies a Ucraïna no són danys col·laterals, sinó el bombardeig sistemàtic de les ciutats ucraïneses per part de l’exèrcit rus en el que sembla una operació dirigida a sembrar el terror, minar la moral de la ciutadania i aconseguir la rendició d’Ucraïna. La gran majoria de víctimes civils reconegude­s fins ara per l’Oficina de l’ONU per als Drets Humans ho han estat per l’efecte d’armes explosives de llarg abast (artilleria pesant, coets, míssils i bombardejo­s aeris).

La violència de la invasió és tal que centenars de milers d’ucraïnesos han fugit o intenten fugir de la mort i de la destrucció amb tren, cotxe o combois d’autobusos cap als països europeus veïns. Més d’1,7 milions de persones ja han abandonat Ucraïna des de l’inici de l’ofensiva russa el 24 de febrer, segons càlculs de l’ONU. “Si els bombardejo­s indiscrimi­nats sobre les ciutats continuen, podem arribar a cinc milions de refugiats”, va advertir ahir l’alt representa­nt de la UE per a Afers Exteriors i Política de Seguretat, Josep Borrell. Els corredors humanitari­s anunciats moltes vegades per facilitar l’evacuació de les ciutats assetjades han estat vulnerats.

Els atacs indiscrimi­nats contra la població civil represente­n una violació de la Convenció de Ginebra, l’Estatut de Roma i totes les resolucion­s de l’ONU, que indiquen clarament que en un conflicte bèl·lic cal protegir la població civil. Disparar contra civils, assetjar ciutats deixant-les sense els serveis bàsics de manera deliberada com passa a Mariúpol i bombardeja­r instal·lacions hospitalàr­ies com ha denunciat l’OMS es pot considerar un crim contra la humanitat. Els Estats Units i la Unió Europa ja han assenyalat Rússia per cometre possibles crims de guerra i el fiscal en cap del Tribunal Penal Internacio­nal (TPI) de la Haia ha obert una investigac­ió i ha enviat un equip a Ucraïna per recollir proves.

Els crims de guerra són delictes que no prescriuen i el menyspreu flagrant de l’exèrcit rus per la vida de civils s’ha de condemnar enèrgicame­nt i s’han d’activar els mecanismes perquè els instigador­s i els responsabl­es responguin dels seus actes davant la justícia internacio­nal. I tot i que Rússia va revocar el 2016 la seva firma de l’Estatut de Roma, cosa que deixa els seus dirigents fora del TPI, Ucraïna sí que hi està adherida, per la qual cosa un crim de guerra comès al seu territori sí que és jurisdicci­ó de la Haia. ●

El bombardeig de les ciutats ucraïneses l’ha d’investigar el Tribunal Penal Internacio­nal

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain