La Vanguardia (Català-1ª edició)

Autoestima versus narcisisme

- Remei Margarit

Per viure en pau amb un mateix, l’ésser humà necessita tenir un mínim d’autoestima. Això vol dir que sent que el que és i el que va fent és prou bo, no li calen grandeses, només cal que l’exigència interna sigui prou moderada per fer les paus entre el que és a cada moment, amb encerts i errors. L’autoestima és modesta perquè té a veure amb la relació que la persona estableix amb els altres, és a dir, és d’anada i de tornada, compartida, i en cap moment l’atrapa la supèrbia de creure’s per damunt de ningú.

El mite de Narcís, el jove que s’emmiralla en un llac i s’agrada tant que resta pres de la seva imatge i els déus el castiguen i el converteix­en en una flor, el narcís. Doncs el que en diem narcisisme és exactament això, l’emmirallam­ent d’un mateix fins al punt que els altres desapareix­en com a individus diferencia­ts. És la solitud total, i viu sempre en el pànic que s’alimenta de la seva paranoia, és a dir, s’ha creat un personatge i n’ha quedat pres sense poder-ne sortir, de tal manera que l’embogeix i el seu fer és només destruir el que no és ell mateix, és a dir, tot i tothom. Si arriba al poder, fa tot el mal que li permeten els submisos, perquè el personatge narcisista no té companys de vida, només té servidors incondicio­nals i atemorits. El món del narcisista és irreal, només viu de la seva pròpia fantasia destructiv­a, això li dona una sensació de poder que el va alimentant, es pot dir d’ell que Tànatos ha guanyat la batalla a Eros.

Crec que en casos extrems, i n’estem vivint un, el narcisista s’alimenta només de la destrucció que fa i és per això que no té marxa enrere, perquè per ell seria tant com desaparèix­er i és per això mateix que cal aturar-lo, perquè ell no ho farà.

El camí de la diplomàcia té en compte els altres, mentre que la follia del narcisista no el deixarà relacionar-se amb ningú. Putin, malauradam­ent ens està donant un exemple de manual de psiquiatri­a d’aquest tipus de narcís emmirallat i alhora espantat del que veu al mirall, i l’espant el fa encara més perillós. ●

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain