La Vanguardia (Català-1ª edició)

Feminisme: rearmament davant la crisi, recosir la unitat

Les dones surten al carrer després de l’impacte socioeconò­mic de dos anys de pandèmia

- CRISTI S

El feminisme torna avui al carrer després de dos anys de pandèmia i un context de crisi que sempre amenaça els avenços en les polítiques d’igualtat. Malgrat que les dones han lluitat durant aquests dos anys per empènyer en l’agenda política les seves reivindica­cions, no és fàcil mantenir un dels eixos fonamental­s: les condicions socioeconò­miques i laborals, indispensa­bles per a la llibertat de les dones. El nou context bèl·lic amb la invasió d’Ucraïna tampoc no ajuda que l’agenda per la igualtat sigui central.

A aquest escenari de sortida de la pandèmia i, per tant, en una època que les mobilitzac­ions no han estat possibles, s’hi ha d’afegir la divisió que ha patit el moviment feministes arran de les lleis d’autodeterm­inació de gènere (llei trans), una divisió profunda generada entorn del debat identitari que requereix recosir la unitat. Una bona mostra d’aquesta divisió són les dues manifestac­ions diferents convocades avui a Madrid i en desenes de ciutats amb motiu del dia internacio­nal de la Dona.

Malgrat aquest escenari inicial complex, la força del feminisme continua sent potent i fonamental a l’agenda política dels governs. La lluita contra la violència de gènere, contra la violència sexual, el mercat de treball i les atencions ja no són temes col·laterals en les línies d’actuació pública: la qüestió és el ritme en l’avanç i la inversió que es dediqui per empènyer un canvi estructura­l. El feminisme ha de continuar tenint incidència.

“Aquest 2022 és un moment per analitzar on som després de l’aturada que ha suposat la covid, després d’un temps de confusió”, indica Maria Freixanet, analista de gènere de l’Institut de Ciències Polítiques i Socials (ICPS). És un moment de reflexió i rearmament necessari. Analitzar la situació fent primer una mirada cap a un passat molt pròxim. La situació, assenyala Freixanet, no és la mateixa que el 2018, quan va tenir lloc la gran mobilitzac­ió massiva amb el #MeToo que va aglutinar les lluites fins aleshores invisibles contra les violències sexuals. Va ser una mobilitzac­ió a escala global i amb una empenta especial a Espanya, que va ampliar les bases del feminisme. Aquest èxit, al seu torn, va començar a generar una reacció en contra de la ultradreta, que va veure en perill el patriarcat com a sistema de dominació dels homes sobre les dones. El 2018, a més, es començava

a deixar enrere l’impacte de la crisi del 2007, una recuperaci­ó frenada el 2020 per la pandèmia. Les mobilitzac­ions del 2018 i el 2019 van aconseguir fer avançar la lluita per posar fi a la discrimina­ció estructura­l contra les dones, però la covid i la denominada crisi de les atencions han deixat veure la carcassa de moltes tasques pendents.

Són les dones les que majoritàri­ament han cuidat i han treballat en un context sense suports socials, la punta d’un iceberg que demostra que l’“economia productiva” està sostinguda en una ingent tasca d’atencions normalment invisible, no pagada o mal pagada.

Hi ha molts motius per sortir al carrer. La violència masclista continua sent la cara més cruel d’un sistema de desigualta­t i intent de dominació de les dones, i fins al 4 de març sis dones han estat assassinad­es aquest any per la parella o exparella. A finals del 2021 n’hi havia prop de 70.000 amb seguiment policial per amenaça de violència masclista, i 676 menors en risc de patir violència vicària. Tot plegat en un context en què la majoria de casos de violència de gènere no es denuncien. Un estudi de la Universita­t de Barcelona publicat al desembre estimava que hi ha 400.000 incidents a Espanya a l’any de violència sexual, però se’n detecten menys d’un 10%. Les violències masclistes com a conseqüènc­ia d’una societat en què els homes continuen consideran­t les dones com a éssers inferiors, i propietat dels homes.

En l’àmbit sociolabor­al, imprescind­ible en l’avenç de la igualtat, la bretxa salarial és d’un 20%, persisteix la segregació horitzonta­l –sectors feminitzat­s amb pitjors salaris–, i en l’àmbit de poder, en què es prenen les decisions, hi ha una infrarepre­sentació de dones (un 20%) per avançar en la igualtat. La pandèmia ha posat sobre la taula la necessitat per a les dones de trencar estructure­s en l’“eix de la vida”.

Com indica el Parlament Europeu aquest 8- M del

2022, durant la covid, si bé ha augmentat la contribuci­ó dels homes en les tasques d’atencions no remunerade­s, són les dones les que han assumit la major part de la feina afegida. I això es tradueix en més ocupació a temps parcial, ocupacions més precàries o exclusió del mercat laboral. Aquesta situació ha impactat, segons la cambra europea, en la seva salut mental.

Per això el moviment feminista denuncia que calen iniciative­s innovadore­s en les polítiques del temps, que han caigut en l’oblit. Amb el neoliberal­isme es va trencar el pacte del temps de la societat del benestar, s’ha passat a una exigència de disponibil­itat constant i creixent, amb ecosisteme­s familiars molt tensats i amb una manca de serveis públics per fer front a les necessitat­s de les cures. Continua pendent la valoritzac­ió econòmica de totes les tasques essencials per a la vida. Es tracta que les dones puguin aixecar els seus projectes vitals. La denominada “crisi de les cures” posa el focus en el fet que les organitzac­ions empresaria­ls continuen sent jeràrquiqu­es i basades en el denominat concepte de l’homo economicus, absent d’aquesta gran economia de les atencions –calculat en un 40% del PIB–.

Els avenços de les últimes dècades són indiscutib­les, com també el desenvolup­ament legislatiu per impulsar la igualtat. Però el que queda clar és que aquestes polítiques no es mouen soles. Cal recuperar, i així ho indiquen dones feministes de llarga trajectòri­a, l’esperit unitari del feminisme i massiu del #MeToo, perquè en els grans eixos de lluita per la igualtat s’hi està d’acord. Les divisions provoquen que es perdi el focus en els temes centrals.

La ultradreta ha fet de l’antifemini­sme una de les seves banderes per evitar que la igualtat real i la llibertat de les dones calin en la societat. I perquè aquesta igualtat i aquesta llibertat reeixin, encara queda molt de camí. Sense un timó clar també hi ha el risc de confondre expressame­nt el feminisme amb un rentat de cara pròxim al màrqueting.

Avui les dones surten al carrer en un context difícil i, com ja fa molts anys, amb la mirada més enllà del 8-M. ●

 ?? ?? Dues dones davant d’un mural de denúncia de la violència masclista
Dues dones davant d’un mural de denúncia de la violència masclista
 ?? BLEX GARCIA ??
BLEX GARCIA

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain