La Vanguardia (Català-1ª edició)

Les disputes sobre l’autodeterm­inació de gènere porten un 8-M de divisió

El feminisme abolicioni­sta tindrà una marxa a Madrid al marge de l’oficial

-

Mentre ens barallem a Twitter els nostres missatges per impulsar la igualtat no arriben”. Són moltes les feministes desconcert­ades per la virulenta batalla que s’entaula entre el feminisme clàssic i les partidàrie­s de la lliure autodeterm­inació de gènere. Estan desconcert­ades no perquè subscrigui­n unes tesis o unes altres, sinó pel nivell d’enfrontame­nt, que en aquests moments sembla difícil de reconduir. “Hem d’arribar a un punt d’escolta, sense negar l’altra part”, s’indica.

Les diferèncie­s, ja larvades durant anys, es van encendre el 2021 amb la presentaci­ó de la ministra d’Igualtat, Irene Montero, de l’avantproje­cte de llei que defensa la lliure elecció del sexe registral. Des del feminisme clàssic es va denunciar que aquesta legislació –actualment en tràmit al Congrés– és un atac als drets de les dones, entenent que l’arrel de l’opressió és precisamen­t el fet d’haver nascut amb el sexe femení. El sexe, assenyalav­en, no és elegible; el debat identitari “va de bracet amb el neoliberal­isme”.

Des de les posicions de defensa de la lliure identitat de gènere o sexe registral sense necessitat d’un diagnòstic previ se subratllav­a que és una norma indispensa­ble per defensar els “drets humans de les persones trans”. Un pas necessari, indicaven, per igualar davant la llei les persones trans, un col·lectiu històricam­ent discrimina­t.

El feminisme enfrontat tampoc no vol gaires consells moralistes, i defensa el seu dret a alçar la veu i defensar les seves tesis com els sembli millor. Però la realitat és que també va arrelant la idea que, arribats a aquest punt, es fa difícil unir la veu per avançar en molts aspectes imprescind­ibles, des de la violència masclista fins a fer front als atacs de la ultradreta. Ja hi ha hagut batalles internes en el feminisme al llarg de la seva història, i aquesta sens dubte és una altra, i molt virulenta. “Entorn del debat identitari s’ha creat una divisió fortíssima”, s’indica, malgrat que sempre s’ha tornat a recompondr­e.

La vicepresid­enta Carmen Calvo, que s’havia oposat a la llei trans, va sortir del Govern un mes després que el Consell de Ministres, i el president Pedro Sánchez, donés llum verda a l’avantproje­cte. Però aquesta sortida no ha estalviat al president que les veus discrepant­s al PSOE s’apaivagues­sin. Aquest dissabte va néixer Feministes Socialiste­s, una associació independen­t formada principalm­ent per militants del partit que reivindica l’agenda abolicioni­sta i pretén influir en les polítiques del PSOE. Es tracta d’un feminisme que a la seva agenda defensa l’abolició de la prostituci­ó i dels ventres de lloguer, qüestions en què també hi ha hagut opinions diferencia­des en el feminisme però que fins ara no havien desembocat mai en una divisió tan clara.

En aquesta fragmentac­ió també s’ha de destacar la creació aquest gener del 2022 del partit Feministes al Congrés, nascut també com a reacció a les “polítiques identitàri­es” dels sectors feministes que en aquests moments porta el Ministeri d’Igualtat. Un escenari d’enfrontame­nt, per tant, que desemboca avui en manifestac­ions separades en diverses ciutats, entre les quals, i significat­ivament, Madrid. ●

“Mentre ens barallem a Twitter la ultradreta avança”, avisen feministes sobre la pugna interna

 ?? EDUARDO PARRA / EP ?? La ministra Irene Montero i la vicepresid­enta Carmen Calvo
EDUARDO PARRA / EP La ministra Irene Montero i la vicepresid­enta Carmen Calvo

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain