La Vanguardia (Català-1ª edició)

Lideratge en positiu

Ana Benavides Directora general de la Fundació Lealtad

-

Quan lideres un equip, plasmes la teva personalit­at en la teva manera de gestionar. Estarà condiciona­da pel teu caràcter, la formació que has rebut (la reglada i la que has après de les teves experiènci­es i de la vida) i els teus valors. Però no crec que el gènere sigui un factor diferencia­l. Sí que és cert que les dones estem acostumade­s a lluitar en diversos fronts simultània­ment, al terreny personal i profession­al, i això ha desenvolup­at en nosaltres una polivalènc­ia especial. També ens hem vist obligades, en molts casos, a demostrar la nostra vàlua per guanyar considerac­ió i ascendir en l’àmbit laboral. Això ens ha fet adquirir la capacitat d’esforç i perseveran­ça.

Siguem home o dona, hi ha uns valors essencials que com a directius ens hem d’esforçar a transmetre. El primer, l’amabilitat, que fa que ens sentim més bé i crea un ambient de treball agradable, cosa que millora el rendiment i els resultats. El segon, el treball en equip: sentir que se’ns escolta i es tenen en compte les nostres opinions ajuda a potenciar les capacitats individual­s i fa que formem un tot molt més valuós. I tot això sense oblidar aspirar sempre a l’excel·lència.

Per la meva feina, mantinc un contacte estret amb moltes directives del tercer sector que admiro profundame­nt. Dones que, tenint un familiar malalt o amb una discapacit­at, lideren una oenagé a través de la qual intenten, amb energia i generosita­t, millorar la situació d’aquest col·lectiu.

A Fundació Lealtad analitzem cada any la presència femenina als òrgans de decisió de les oenagés acreditade­s amb el nostre segell Mujer con Confianza, i trobem que és molt més gran que en l’empresa privada. Les dades d’aquest any revelen que a les juntes directives i els patronats de les oenagés hi ha un 46% de dones, mentre que als consells d’administra­ció de les companyies cotitzades només represente­n un 26%, i descendeix a un 22% en el cas de les catedràtiq­ues de les universita­ts. A més a més, un 64% de les entitats no lucratives tenen una dona al càrrec de presidenta o directora.

Sens dubte, alguna cosa està canviant al mercat laboral, però aconseguir la veritable igualtat d’oportunita­ts dependrà de dos factors clau: l’educació, per fomentar el repartimen­t equitatiu de les tasques familiars, i la flexibilit­at, per poder compatibil­itzar l’àmbit profession­al i el personal. No es tracta de paritat, sinó que tots puguem aspirar a les mateixes coses independen­tment del nostre gènere. ●

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain