La Vanguardia (Català-1ª edició)

Cop de timó feminista

Juana Gallego Vicesecret­ària primera de l’Executiva de Feministes al Congrés

-

El feminisme va ocupar en bloc els carrers de la majoria de les ciutats els anys 2017, 2018 i 2019, i la vaga convocada el 8 de març del 2018 va ser un gran èxit. Aquest avenç espectacul­ar no va passar desaperceb­ut a partits i sindicats àvids d’ampliar la seva base social. El feminisme va ser un caramel molt dolç que va atreure nombrosos impostors.

L’arribada de la coalició PSOE-Podem va augmentar les expectativ­es de moltes dones que van donar suport a aquesta aliança esperant que el nou govern implementé­s sense dilació l’Agenda Feminista. Però les polítiques del Ministeri d’Igualtat van ser al contrari del que les feministes esperaven, i van veure amb estupefacc­ió com se les relegava; se’ls negava el pa i la sal alhora que creixia contra elles l’hostilitat i el menyspreu, fins a gairebé expulsar-les del seu propi moviment.

Aquest 2022, després d’haver gairebé superat una pandèmia i estar en un context incert per la guerra a la veïna Ucraïna, les feministes han donat un cop de timó i han dit que ja n’hi ha prou! Ja no podem continuar transigint amb fal·làcies ni suportant l’entrisme de grups de tota mena que s’estan apropiant i estan destrossan­t el que el feminisme ha construït al llarg de tres-cents anys d’història. Les mobilitzac­ions abolicioni­stes separades del 8-M institucio­nal ho han evidenciat.

Feministes al Congrés, un partit de nova creació, i la resta de les associacio­ns que compartim aquesta idea exigirem que es compleixi l’Agenda Feminista: una llei d’abolició del sistema prostituci­onal, una llei contra els ventres de lloguer, el control de la pornografi­a, la paralitzac­ió del projecte de llei d’autodeterm­inació de sexe i tota referència a la identitat de gènere, colada d’amagatotis en lleis autonòmiqu­es i protocols educatius.

Exigim una autèntica coeducació en igualtat, no adoctrinam­ent acientífic. També exigim més compromís contra la violència cap a les dones, frenar la precarieta­t laboral, combatre la bretxa salarial i fomentar el repartimen­t de les tasques de cura i atenció.

Les feministes no votarem partits que no es comprometi­n amb aquesta agenda. Hem donat un cop de timó, i ningú no ens desviarà del nostre camí. ●

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain