La Vanguardia (Català-1ª edició)

El rombe de l’equilibri vital

Marta Junqué Cocoordina­dora de la Barcelona Time Use Initiative for a Healthy Society

-

Robert Owen, el 1817, va ser el precursor del lema del triangle de vuit hores, que dividia el dia en tres parts iguals: vuit hores de feina, vuit de descans i vuit d’esbarjo. En aquest marc s’han basat bona part dels acords laborals i les mesures de conciliaci­ó i work-life balance. Aquest marc ja no és vàlid i s’ha d’actualitza­r, ja que no preveu la cura dels altres (ja siguin familiars o com a compromís cívic). Necessitem canviar el triangle per un rombe, en què s’equilibrin equitativa­ment temps de feina, la cura dels altres, el descans i el temps lliure o esbarjo.

Per bé que últimament hi ha hagut millores substantiv­es, els desequilib­ris de gènere profundame­nt arrelats són evidents. Amb dades del 2016, les dones europees vam dedicar el doble del temps a les atencions (no pagades) que no pas els homes, 16 hores més a la setmana. Aquest desequilib­ri explica per què la majoria dels permisos de treball a temps parcial i teletrebal­l els demanen dones, per què tenen menys temps lliure o d’esbarjo, i per què les dones treballado­res se senten més estressade­s. Això no representa només un problema d’igualtat, sinó que també té conseqüènc­ies en la salut (física i mental) i en el model productiu i social.

Cal donar visibilita­t a aquests desequilib­ris en els usos del temps, l’anomenada pobresa del temps, i promoure i implementa­r polítiques tant en l’àmbit públic com privat per equilibrar el rombe de l’equilibri vital.

La declaració de Barcelona en Polítiques del Temps, signada per més de 100 institucio­ns internacio­nals el 2021, incloent-hi les principals institucio­ns catalanes, es compromet a impulsar polítiques del temps i reconèixer el dret al temps com un dret dels ciutadans. En aquesta línia, l’anunciada llei d’Usos del Temps, les mesures de més flexibilit­at laboral i autonomia en l’organitzac­ió del temps i els recursos més grans i infraestru­ctures per a una atenció de qualitat són una oportunita­t per equilibrar el rombe vital. ●

 ?? ÀLEX GARCIA ?? Imatge de la manifestac­ió del 8-M de l’any passat a Barcelona
ÀLEX GARCIA Imatge de la manifestac­ió del 8-M de l’any passat a Barcelona

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain