La Vanguardia (Català-1ª edició)

Edatisme nostre de cada dia

Anna Freixas Farré Gerontòlog­a feminista

-

El terme edatisme ens pot deixar momentània­ment pensatives, fins que ens adonem que parlem de la discrimina­ció social, emocional, laboral, comunicati­va i sexual que patim les persones velles (sisplau, no utilitzis aquesta paraula tan horrible) pel fet de ser-ho. Aquest terme va sorgir als EUA fa tot just cinquanta anys, i a hores d’ara ja forma part de la consciènci­a dels que es prenen la molèstia de pensar críticamen­t i sàviament en la vellesa pròpia o aliena.

No descobreix­o res de nou quan dic que vivim en una societat profundame­nt edatista, que sent pànic d’arribar a la vellesa. El seu ideal estètic no inclou cap dels signes de l’edat i mira a través de nosaltres com si fóssim transparen­ts. És una societat sorda i cega que diposita una mirada erràtica i indiferent sobre la població gran.

L’edatisme és una cosa profundame­nt desmoralit­zadora que arruïna la nostra autoestima i impregna la nostra vida, de manera que assumim aquests mandats com a propis i deixem de tenir participac­ió sense necessitat que ningú no ens assenyali la porta de sortida. Ens arrabassa la llibertat de mostrar-nos i ser com ens doni la gana.

Volem que no s’utilitzin eufemismes edulcorant­s per referir-se a la vellesa, que deixin de tractar-nos amb condescend­ència paternalis­ta oferint ajuts que no necessitem, mentre se’ns nega la nostra condició d’éssers lúcids, amb vides significat­ives.

Necessitem detectar les múltiples i subtils formes de l’edatisme de cada dia que ens impedeixen de celebrar el triomf de complir molts anys, d’haver arribat a la meta amb llibertat, dignitat i respecte. Propietàri­es de la nostra existència.

Davant això optem per la llibertat de fer-nos visibles, d’oposar-nos amb audàcia i paraules. Velles interessan­ts, multicolor­s, lliures per ser i per no ser. ●

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain