La Vanguardia (Català-1ª edició)

Experts convocats per Barcelona Futur aposten per la prevenció davant el delicte

-

L’associació Barcelona Futur va organitzar una taula rodona en el marc del nou cicle de conferènci­es anuals en què es va parlar de seguretat i prevenció, amb un èmfasi especial en la multireinc­idència, els furts i la violència masclista a la ciutat. En el debat hi van participar com a ponents Sílvia Catà, subcap dels Mossos d’Esquadra a la regió Metropolit­ana de Barcelona; Jordi Oliveras, agent de la Guàrdia Urbana, i Daniel Limones, president del Col·legi Profession­al de Criminòleg­s de Catalunya.

L’acte va començar amb una anàlisi de la seguretat durant la celebració del Mobile World

Congress d’aquest any, que s’ha desenvolup­at amb normalitat i amb “menors incidèncie­s respecte a l’any abans de la pandèmia” gràcies a “la coordinaci­ó entre els cossos policials de Barcelona i l’Hospitalet de Llobregat”, apuntava Catà.

Després de la pandèmia hi ha hagut un augment de delictes de furt amb amenaça i de violència sexual que “s’ha desencaden­at tant en l’àmbit de la llar com en el de la nit”, va explicar Limones. L’acompanyam­ent social ha animat moltes dones a denunciar aquestes agressions, però, segons Catà, cal “prevenir per poder actuar sobre aquest fenomen”.

El focus es va posar sobre la prevenció i la conscienci­ació ciutadana per poder establir un diàleg que permeti detectar qualsevol delicte. Els problemes de convivènci­a veïnal per la presència de narcopisos i de bandes criminals organitzad­es, tant de marihuana com de dispositiu­s mòbils robats, s’han reduït per la denúncia ciutadana.

Un dels principals problemes de seguretat és la multireinc­idència, sobretot als districtes de Ciutat Vella, Eixample, Sants i Sant Martí, cosa que ha promogut l’increment de policies uniformats i de paisà per evitar la comissió del delicte, va explicar Oliveras.

Les noves polítiques de seguretat, van coincidir els experts, se centraran en la prevenció de delictes i en la coordinaci­ó entre cossos policials i amb la ciutadania per assegurar un model de ciutat segura. ●

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain