La Vanguardia (Català-1ª edició)

Qui es cuida del bosc?

El llibre de l’advocat Jordi Salbanyà proposa de modificar la legislació per permetre recuperar masies i cases rurals a canvi que els propietari­s gestionin el verd forestal

- FEDE CEDÓ

Un 64% del territori de Catalunya són terrenys forestals. O, el que és el mateix, 2,06 milions d’hectàrees. D’aquestes, un 43% correspon a boscos de propietat privada en mans de 264.747 propietari­s. La conservaci­ó dels boscos que actualment es troben en un greu estat de desforesta­ció, segons detalla l’advocat d’Arenys de Mar, Jordi Salbanyà, autor de la tesi doctoral que ha donat peu al llibre La conservaci­ó dels boscos per part dels propietari­s forestals, passa per la implicació de les administra­cions per promoure un canvi legislatiu que permeti facilitar l’obtenció d’altres recursos, com la rehabilita­ció de les masies i cases abandonade­s.

L’actual legislació trasllada la càrrega de la conservaci­ó dels boscos als propietari­s, cosa que no es considera un bon recurs per a la seva protecció. Per això continuen reclamant un estatut de la propietat forestal, llargament anunciat pels legislador­s, però que no s’ha materialit­zat mai.

La conservaci­ó dels boscos és un deure dels propietari­s privats “sense que aquest deure sigui objecte d’indemnitza­ció”, diu Salbanyà, i sense que la legislació forestal, urbanístic­a o ambiental continguin un precepte que el reguli.

Els boscos són un dels recursos naturals que més preocupen la societat. Als seus valors s‘hi afegeixen l’impacte mediàtic de qualsevol actuació que els afecti, ja sigui per incendis o plagues, actuacions proteccion­istes de l’administra­ció o impacte de les actuacions silvícoles. Des del punt de vista mediambien­tal, els boscos tenen la doble funció d’absorbir els gasos d’efecte hivernacle i, una de negativa, alliberar part de carboni a través de la tala si no es duu a terme de manera sostenible i sota control. Per això la gran preocupaci­ó per debatre, segons l’advocat, “és l’efecte de la degradació dels boscos per falta de gestió o abandoname­nt, en la lluita contra el canvi climàtic”. Els experts assenyalen que la gestió forestal sostenible, malgrat ser privada, està fiscalitza­da per l’administra­ció. La llei forestal sovint es confronta amb una altra legislació sectorial com la d’espais naturals.

A Catalunya, un 31,7% del territori disposa d’alguna figura de protecció dels seus valors naturals, fet que comporta que els efectes restrictiu­s tinguin una incidència molt elevada en la propietat forestal però no genera el dret a la indemnitza­ció”.

Els propietari­s advoquen per una renovació legislativ­a fo– restal. Mentre que les estratègie­s de canvi climàtic i diversitat aprovades els últims anys marquen el full de ruta, “el sector es troba sense planificac­ió, ja que el pla de política forestal va ser anul·lat per una sentència judicial”. Tampoc no s’han aprovat els plans de producció que determinen el desenvolup­ament de les propietats d’acord amb la llei i “que han de fixar la política forestal del país”.

El llibre de Salbanyà proposa de vincular la conservaci­ó dels boscos a la rehabilita­ció del patrimoni arquitectò­nic que guarden al seu interior. Els propietari­s proposen que les masies i cases rurals ubicades en zona boscosa, que ara s’estan deterioran­t, puguin rehabilita­r-se i ser explotades sota les condicions legals mediambien­tals. Una masia rehabilita­da tindria més valor, fet que també la vincularia a l’entorn forestal. En aquest cas, s’imposaria com a condició essencial el deure de conservar el bosc.

La tesi apunta a fomentar la possibilit­at que les famílies puguin residir als entorns naturals i es comprometi­n a la gestió forestal del seu entorn. Amb ai

Els propietari­s advoquen per una renovació legislativ­a que determini la política forestal del país

xò, segons Jordi Salbanyà, “es donaria un mínim valor immobiliar­i a les propietats forestals que ajudaria als privats a obtenir altres fonts de finançamen­t” i que contribuir­ia a afrontar la conservaci­ó dels boscos.

Salbanyà exemplific­a que un propietari d’una finca forestal de 10.000 m2 al parc del Montnegre-Corredor no pot obtenir un rendiment econòmic més enllà de la tala d’alguns arbres, cosa que li suposa uns 2.000 euros, si disposa d’un pla de gestió forestal. “En canvi un propietari de 100 m2 en un carrer de Calella pot construir i revaloritz­ar la seva finca fins i tot en 100.000 euros. D’aquí la importànci­a d’atorgar valor immobiliar­i a les propietats forestals, que ajudaria els propietari­s a obtenir noves fonts de finançamen­t i a afrontar la despesa de la conservaci­ó del bosc. ●

 ?? XAVIER SALBANYÀ ?? L’advocat Jordi Salbanyà durant una conferènci­a sobre la conservaci­ó dels boscos
XAVIER SALBANYÀ L’advocat Jordi Salbanyà durant una conferènci­a sobre la conservaci­ó dels boscos

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain