La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’actor Bill Cosby se salva d’haver de tornar a la presó

El Suprem creu que no es van respectar els seus drets

-

La versió d’Andrea Constand ningú no la qüestiona. Ningú dubta que el 2004 va ser drogada i l’actor Bill Cosby va abusar d’ella sexualment.

Però el Tribunal Suprem va avalar dilluns que qui va ser admirat per la seva sèrie de televisió com “el pare d’Amèrica” no torni a la presó. La sentència que se li va imposar no té valor legal. La màxima instància judicial dels Estats Units va rebutjar, sense especifica­r arguments, la petició d’un fiscal de Pennsilvàn­ia de recuperar la condemna imposada al judici celebrat el 2018.

Després del veredicte de culpabilit­at, que va arribar en la segona vista oral, després que en la primera el jurat fos incapaç d’assolir una decisió unànime, l’actor va rebre una pena de tres a deu anys de presó, en el que es va qualificar com una de les fites del moviment #MeToo.

Tot i això, el juny passat hi va haver un gir radical en l’afer. Cosby va sortir en llibertat i exonerat per una qüestió de procedimen­t. El Tribunal Suprem de Pennsilvàn­ia va revocar la resolució perquè va considerar que no es van respectar els drets constituci­onals de l’acusat durant el procés.

Segons aquesta interpreta­ció, la Fiscalia del comtat de Montgomery va perseguir càrrecs penals contra Cosby quan un exfiscal, Bruce Castor, li havia garantit la immunitat perquè prestés testimoni en una demanda civil.

Llavors, l’actor va reconèixer que va donar a Constand unes pastilles sedants i hipnòtique­s la nit de l’assalt sexual. També va admetre que havia utilitzat altres fàrmacs abans de tenir trobades sexuals amb altres dones, moltes d’elles admiradore­s de l’actor i a qui veien com a referent.

Aquelles declaracio­ns es van fer sota el pacte que no s’utilitzari­en en contra seu. Aquestes confession­s van emergir el 2015 en forma de comunicat de premsa i el nou fiscal en cap de Montgomery va reobrir la investigac­ió i el va imputar.

El Suprem federal no ha acceptat discutir l’afer, cosa que equival a ratificar la revocació i donar la carpetada.

“És una veritable victòria per a Bill Cosby”, va assenyalar Andrew Wyatt, portaveu l’actor de 84 anys, en un comunicat.

“Això mostra que fer trampes mai et portarà lluny i que la corrupció, instal·lada dins de l’oficinal de la Fiscalia de Montgomery, ha estat exposada al centre de l’escenari del món”, va subratllar.

El portaveu va insistir que els drets constituci­onals de Cosby van ser trepitjats de “manera reprensibl­e” tant pel fiscal Kevin Steele com pel jutge Steve T. O’Neill.

En un altre comunicat, Steele va defensar la seva iniciativa de recórrer contra l’exoneració. “Era l’acció correcta”, va afirmar, malgrat les seves poques opcions. I va tenir paraules per a Andrea Constand: “Totes les víctimes mereixen ser escoltades, tractades amb respecte i amb suport per portar el cas a judici. Li desitjo el millor en la seva vida”. ●

L’actor va rebre una pena de tres a deu anys, però el Suprem ratifica l’anul·lació i arxiva el cas

 ?? ?? L’anomenat pare d’Amèrica es va convertir en una de les grans fites del #MeToo
L’anomenat pare d’Amèrica es va convertir en una de les grans fites del #MeToo

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain