La Vanguardia (Català-1ª edició)

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Ho és qualsevol zona forestal. Trenquis un os, probableme­nt per dos llocs. 2 Peluda que pateix un sobtat atac d’alopècia. Tinc fe en algú. Vot nul en plena agitació. 3 Queixar-se com una granota. Ratlla un dibuix amb grafit perquè agafi relleu. 4 Pot ser deserta o superpobla­da, com les de l’Eixample. De la província romana denominada Dàcia. Escuat patològic. 5 Buidava una figura d’argent i l’omplia d’esmalt negre. Tregui els pulmons per la boca. 6 El mallorquí. Prefix que duplica. Un dels setrills sempre ho és. Infusió de les cinc. 7 Sucs destapats. Reverdides com les terres dels pessebres. Sofre. 8 Que pertanyen a la cort. Agafen una malaltia molt llarga que els afebleix.

9 As. Jugadora de bàsquet que t’empeny cap al teu lloc de treball. Treieu-ne tres de l’ouera. Ànima dels culpables. 10 Gènere de peixos que comprèn, entre altres, el bacallà, la mare de lluç, la mòllera i la faneca. Groc fosc. La part del cotxe que hostatja el motor. 11 Banquet. Medicar. En un tres i no res. 12 Ho elabora. Ajudar. Fa patir gana. 13 Proper ideològica­ment.

Raó social d’un club de futbol. Principi de tolerància. 14 Tresors de col·leccionist­a. Dipòsit per a conservar les olives.

VERTICALS 1 Graveu siluetes de borinots amb el burí. Enxampar. 2 Concubina d’un harem. Subjecta. 3 Salze, també. Transpirad­a. Iridi. 4 Centúria. Que té el cap com una bola de billar. Treu la llengua i l’aplica a una superfície. Est. 5 Animal amb plomes que suscita molts rodolins. Frontera. Quan reies perdies el cap. 6 La consonant que no vibra. Decadència amb nom de companyia d’asseguranc­es. Des que fem agitació. 7 Han perdut la porteria de rugbi. Dolents com ells sols. Estimats. 8 Relatius als focus. Estoig de futures gallinàcie­s. 9 Hissi una vela fins al capdamunt del pal. El format de llet fermentada més consumit. Sis-cents romans. 10 Robo la cua oxigenada. Tibar. S’estirava com una bona dona. 11 Est. Anirem a parar. Cafè curt, és a dir, ristretto. Sofre. 12 Flocs de cabells que pengen. Dividits per alguna circumstàn­cia que ja no els uneix.

13 Que no hauria de passar segons el criteri d’equitat. Company fàl·lic de la col. Una bèstia neozelande­sa que crèiem extingida apareix a Samoa. 14 T’hi esforçarie­s molt per tirar-ho endavant. Barril portàtil usat pels carboners.

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain