La Vanguardia (Català-1ª edició)

Salut estima que l’òmicron 2 serà dominant a Catalunya la setmana entrant

-

La subvariant BA.2 de l’òmicron, coneguda popularmen­t com la sigil·losa, es podria convertir en dominant a Catalunya la setmana que ve, segons va admetre la secretària de Salut Pública de la Generalita­t, Carmen Cabezas, ahir. El subtipus 2 de l’òmicron ja va originar més del 30% dels casos de covid que es van registrar la setmana passada, de manera que Salut suposa que la setmana que ve ja podrien ser més del 50%. La resta dels casos són gairebé tots de la subvariant BA.1. La delta amb prou feines circula a Europa ja.

La subvariant BA.2 ha anat creixent “a ritme lent”, segons Cabezas, que va recordar que és més transmissi­ble que l’òmicron 1 però no més greu ni amb més capacitat per escapar-se de les vacunes. Així, el seu efecte en l’evolució de l’epidèmia es podria traduir només en un repunt de contagis. Els estudis sobre les modalitats de l’òmicron en països com la Gran Bretanya indiquen que hi ha poques diferèncie­s entre totes dues respecte a la gravetat o la resistènci­a a la vacuna, malgrat que a Dinamarca, on els casos han baixat lentament, s’atribuïa aquesta lentitud al subtipus 2.

Cabezas va assegurar que des de fa uns dies hi ha una “desacceler­ació” de la baixada de casos. La corba, que baixava des de feia un mes i mig, tendeix a aplanar-se. “La baixada continua, però ja no a la velocitat que vèiem, i hem d’estar molt amatents”, va dir. Amb tot, no creu que hi hagi un repunt (de fet, els casos encara continuen baixant), i ho relaciona més amb el fet que es confirmen més positius mitjançant proves diagnòstiq­ues que no pas amb l’eliminació de gairebé totes les restriccio­ns. ●

El seu efecte en l’evolució de l’epidèmia es podria traduir només en un repunt de contagis

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain