La Vanguardia (Català-1ª edició)

Schmitt a i contra el Kremlin

- Josep Maria Ruiz Simon

Fa uns dies es va publicar en un mitjà digital una llista de llibres per llegir ara que hi ha guerra. Les obres que hi apareixien no eren obres sobre l’evolució de la crisi d’Ucraïna durant aquests últims anys que contribuïs­sin a explicar com s’ha anat arribant on s’ha arribat, sinó textos de “filosofia de la guerra” que, segons l’autor de l’article, podien ajudar a pensar les guerres en general. Entre aquests textos, de fet era el primer de la llista, hi havia El concepte del polític, de Carl Schmitt. Després de resumir la famosa tesi central d’aquest llibre, que estableix l’oposició amic-enemic com el criteri que permet distingir els fenòmens polítics dels fenòmens d’altra mena, l’articulist­a recordava que fa uns anys Schmitt havia estat un pensador de referència de l’esquerra alternativ­a i que continuava sent “un dels teòrics més estudiats pels buròcrates de la Xina contemporà­nia”. Curiosamen­t, passava per alt que també ha estat una font d’inspiració de l’establishm­ent rus actual i de les noves dretes nacionalis­tes radicals europees que, fins ara, orbitaven al seu voltant. Des de l’arribada de Putin al poder, el comportame­nt polític i els relats del Kremlin s’han arrenglera­t progressiv­ament en línies schmittian­es assenyalan­t el camí a aquells que, des del conservado­risme nacionalis­ta, també volien viatjar cap a destins postlibera­ls.

Poc després de la publicació d’El concepte del polític en el moment crepuscula­r de la República de Weimar, Ernst Jünger va escriure a Schmitt una carta en què comparava amb ad

Jünger va comparar el llibre ‘El concepte del polític’ amb “una mina que explota en silenci”

miració el llibre amb “una mina que explota en silenci”, amb una estranya arma que feia que aquell que el llegia, “com per art de màgia”, pogués veure el col·lapse de runes i la destrucció abans que arribin a produir-se. El principal propòsit de Schmitt era provocar que els que el llegien substituïs­sin la manera de pensar la política caracterís­tica de les democràcie­s liberals per una altra que, en lloc de mirar de millorarle­s, deixés enrere les seves regles de joc. Deixant de banda el debat sobre quina va ser la seva influència aleshores, aquesta i altres obres de Schmitt continuen oferint un marc conceptual dissenyat per a la fabricació de discursos que legitimen la construcci­ó de formes il·liberals d’ordre polític tant a escala nacional com a escala internacio­nal. Aquests últims anys, aquest marc conceptual ha passat a ser un indret molt concorregu­t. El fet que servís per justificar la conversió de la política en un camp de batalla l’ha convertit en un lloc de trobada on coincidien tant les noves dretes i certa esquerra alternativ­a que buscaven en la confrontac­ió el seu modus vivendi com els partidaris de polítiques exteriors “robustes” i polaritzan­ts orientades a la possibilit­at de confrontar-se bèl·licament entre elles si es portaven a terme. Quan es llegeix sense adhesió Schmitt pensant en el món actual, torna a ser fàcil imaginar el col·lapse de runes que podria arribar a produir-se.

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain