La Vanguardia (Català-1ª edició)

El mite invisible

Champions League D’heroi al Bernabeu i etern capità dels blancs al no-res a París, on ni juga ni se l’espera

- CARLOS NOVO

Sergio Ramos ho era tot al Real Madrid i no és gairebé res al PSG. L’aventura que va prendre el futbolista sevillà l’estiu passat de fitxar pel club de París i compartir vestidor amb Leo Messi, Neymar i Mbappé s’ha revelat com una font d’amargors i frustracio­ns per a totes les parts implicades. Un negoci ruïnós.

Ramos, que només va jugar cinc partits amb els blancs en tot el 2021, només n’ha jugat cinc amb el PSG aquesta temporada. Les lesions no li han donat treva i a França s’especula que deixarà l’equip l’estiu que ve pel baix rendiment. L’andalús, que ja es va perdre el partit d’anada dels vuitens de final de la Champions, treballa a marxes forçades i ha demanat a Mauricio Pochettino que l’inclogui a l’expedició que avui aterrarà a Barajas. L’argentí ha acceptat la petició del sevillà, que sap que es desplaçarà però no jugarà contra el que va ser el seu equip durant 16 temporades. La falta de ritme l’incapacita per a un partit de l’altíssima exigència que es preveu.

El comiat de Ramos del club blanc va ser com el d’un divorci anunciat a so de bombo i platerets, amb contínues filtracion­s als mitjans i a les xarxes socials. Durant tota la temporada passada Ramos i Florentino Pérez van negociar una renovació que el club volia a la baixa (el 30 de març el futbolista fa 36 anys). El central s’avenia a guanyar menys diners però exigia un contracte de dues temporades.

Fonts del Madrid assenyalen que la tàctica de Ramos va ser la que havia fet servir altres vegades: tibar la corda gairebé fins al límit pensant que al final Florentino Pérez cediria perquè l’home de la décima no engrossís la llista d’emblemes del club que sota el seu mandat van sortir del Bernabeu per la porta del darrere, una llista que engloba noms tan importants com el tècnic Vicente Del Bosque o futboliste­s com Fernando Redondo, Raúl, Guti, Casillas o el mateix Cristiano. I, tot i que menys, inclou altres sortides polèmiques, com les de Keylor Navas, Özil, Di María o Marcos Llorente.

El problema de Sergio Ramos va ser que aquesta vegada es va passar de frenada en els càlculs. Mentre estava en el seu estira-i-arronsa amb el club, el Madrid va acordar el fitxatge a cost zero de l’austríac David Alaba, que venia amb la carta de llibertat del Bayern. És més, el bon final de temporada d’Éder Militão (cosa que va sorprendre propis i estranys) va portar el Madrid a pensar que també podia prescindir de Raphaël Varane (traspassat al Manchester United per 50 milions) i així treure’s de cop la seva dupla històrica de centrals.

L’arribada de Ramos a París (amb un sou de sis milions nets per temporada) va aixecar grans expectativ­es al Parc dels Prínceps pel gen competitiu del sevillà, però aviat les expectativ­es van quedar defraudade­s. Ramos va haver d’esperar per debutar fins al 29 de novembre, contra el Saint-Étienne a la Ligue 1, fent parella de centrals amb Marquinhos. Tornava a un terreny de joc 207 dies després, després de la semifinal de la Champions contra el Chelsea.

Després d’aquest debut de Ramos no va tenir cap continuïta­t i la situació de mica en mica ha anat empitjoran­t. La setmana passada Leonardo, el director esportiu del PSG, va assumir en una entrevista a L’Équipe que el fitxatge ha estat un fracàs: “Estava bé físicament. Fins avui ha jugat cinc partits. Desgraciad­ament, no ha anat com ens pensàvem. És difícil per a ell, per a tothom. Però els nostres informes són clars. El dia que diguem que no pot jugar més, quedarà clar per a tothom. El fet de no jugar li dificulta ser un líder. No tinc por d’assumir els errors quan els cometo”.

Fonts pròximes a Ramos parlen de la inadaptaci­ó a la vida a París. No s’ha fet al club ni a la ciutat. Se’l veu trist. Per ser feliç Ramos necessita sentir-se líder jugant a futbol. El PSG no li ha donat el que volia. És un cos estrany en un vestidor on no se’l necessita. El gran capità no és referència de res a París. ■

El central sevillà només ha jugat cinc partits aquesta temporada i a París ja es diu que deixarà el PSG a l’estiu

 ?? FRANCK FIFE / AFP ?? Sergio Ramos a la llotja de jugadors del Parc dels Prínceps en una imatge habitual
FRANCK FIFE / AFP Sergio Ramos a la llotja de jugadors del Parc dels Prínceps en una imatge habitual

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain