La Vanguardia (Català-1ª edició)

Volar fins als 6,19 metres

Atletisme Armand Duplantis firma la tercera plusmarca mundial de la seva carrera a l’Stark Arena de Belgrad, escenari dels Mundials de la setmana que ve

-

Fan falta referents, insisteixe­n els savis de l’atletisme quan rebobinen fins als gloriosos anys vuitanta.

Pensen en Coe, Ovett i Cram, Carl Lewis, Heike Dreschler, Daley Thompson, Jackie Joyner, Joan Benoit o Javier Sotomayor.

També pensen en Sergéi Bubka, el president del Comitè Olímpic Ucraïnès que aquest diumenge enviava un missatge d’ajuda a la comunitat universal, i que en aquells anys vuitanta apujava pas a pas, centímetre a centímetre, el llistó de la perxa, caçador de plusmarque­s i magnífique­s recompense­s.

(Entre el 1984 i el 1997, Bubka havia batut 35 rècords del món, de 5,81 m fins a 6,15 m.)

D’aquestes proeses, les de Bubka, ve el suec Armand Duplantis (22), icona de l’atletisme contempora­ni juntament amb Eliud Kipchoge, Yulimar Rojas, Joshua Cheptegei i Jakob Ingebrigts­en.

Ho corroboren els savis, els que hi entenen, i també el mateix Mondo Duplantis, campió d’Europa i campió olímpic (i també subcampió del món), que ja acumula tres plusmarque­s (l’última la d’ahir a Belgrad: 6,19 m) i fins i tot protagonit­za un documental, Born to fly, una creació del realitzado­r Brennan Robideaux.

“Als vells vídeos familiars, hi veiem Duplantis plorant tota l’estona. Però si estava trist, les llàgrimes s’aixecaven de seguida i si era feliç saltava per tot arreu, un veritable personatge de dibuixos animats. Encara és hiperactiu avui, però ha après a controlar-se ell mateix”, explica Robideaux.

(Es refereix als inicis del Duplantis saltador, quan s’enfrontava a l’Andreas i l’Antoine, els seus germans grans, al pati del darrere de la casa familiar a Lafayette i tots ells imitaven els estils i les tècniques dels més grans, Bubka inclòs.)

I així, s’entén l’estat de les coses. Es difuminen els rivals de Duplantis, aquest grup de col·legues que el victoregen i li llancen consells entre salt i salt, tots asseguts al banc mentre esperen que Duplantis, el mite, busqui un altre rècord del món.

No van amb ells la victòria ni els rècords. ●

 ?? ANDREJ ISAKO I    A ?? Armand Duplantis ahir a Belgrad posant davant el seu registre històric
ANDREJ ISAKO I A Armand Duplantis ahir a Belgrad posant davant el seu registre històric

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain