La Vanguardia (Català-1ª edició)

Europa es resisteix a vetar l’energia de Rússia, mentre la llum bat rècords

El gas i el petroli es disparen per un possible boicot dels Estats Units a Moscou

- PIERGIORGI­O M. SANDRI

La llum val or. Als mercats majoristes europeus d’electricit­at es van superar ahir els 400 euros el megawatt-hora (€/MWh). L’electricit­at a Espanya superarà avui dimarts el seu màxim històric per segona jornada consecutiv­a, i assolirà un preu de 544,98 €/ MWh que en determinad­es franges horàries escalarà fins als 700 euros. Perquè se’n tingui una idea, fa un any amb prou feines superava els 54 euros.

La incertesa sobre la possible interrupci­ó del subministr­ament de Rússia ha portat el mercat a la bogeria. El preu del gas natural TTF al mercat holandès per a lliurament a l’abril va assolir els 335 euros/MWh, de manera que va batre tots els seus rècords, i després va retrocedir fins als 249 euros. Els analistes expliquen que aquest preu seria equivalent a més de 500 dòlars per un barril de petroli.

“La nostra empresa garanteix i garantirà el compliment dels contractes de subministr­ament de gas a llarg termini”, va dir ahir l’exportador rus Gazprom, en un intent de calmar els ànims. L’empresa russa estatal no ho pot dir obertament, però aquesta pujada de preus li convé. Al gener la UE pagava prop de 190 milions d’euros cada dia a Rússia pel seu gas. Ara en paga més de 600: diners que financen les arques russes en plena guerra amb Ucraïna.

Gran inquietud desperta també el petroli, que voreja el màxim en 14 anys. “Els Estats Units estan consideran­t prohibir les importacio­ns de petroli i gas natural de Rússia, va dir el secretari d’Estat, Anthony Blinken. Washington pretén dur a terme el seu veto fins i tot sense la UE.

Després d’aquests comentaris,

Washington proposa tallar el comerç amb Putin, però Alemanya, el Regne Unit i Holanda frenen

En algunes franges horàries l’electricit­at a Espanya superarà avui els 700 euros el megawatt-hora

les cotitzacio­ns del cru ahir van pujar fins a nivells estratosfè­rics: van fregar els 140 dòlars el barril, i després van finalitzar per sobre dels 120, en el que suposa la seva oscil·lació diària més important de la història. El rècord històric es va batre el juliol del 2008, en els 147,5 dòlars. El Bank of America va assenyalar que, si Europa talla el subministr­ament de petroli de Rússia, el mercat podria enfrontar-se a un dèficit de 5 milions de barrils que podria portar els preus als 200 per barril.

Rússia és el tercer productor mundial de petroli i el segon exportador global. Sis de cada deu barrils acaben a Europa. La dependènci­a d’Espanya (13% sobre el total de les seves importacio­ns petroliere­s) és semblant a la d’Itàlia (11%) i menor que la d’Alemanya (30%). Això explica per què el canceller alemany, Olaf Scholz, va admetre que no es pot trencar immediatam­ent el vincle comercial amb Moscou. “Les importacio­ns d’energia fòssil de Rússia són essencials per a la vida diària dels ciutadans. El subministr­ament d’energia d’Europa per a la producció de calor, la mobilitat, l’electricit­at i la indústria no es pot assegurar de cap altra manera en aquest moment”, va declarar.

Europa no s’atreveix a vetar, perquè les alternativ­es no són immediates i són costoses. El primer ministre britànic, Boris Johnson,

va reconèixer que “hi ha diferents dependènci­es en diferents països, i n’hem de ser conscients”, va dir. “No es pot simplement tancar l’ús de petroli i gas de la nit al dia, fins i tot de Rússia”. “No hem de cometre un error”, va advertir en la mateixa línia el primer ministre holandès, Mark Rutte. “Hem d’assegurar-nos que no es generin riscos ingestiona­bles per al subministr­ament d’energia”. “Els països europeus encara no han decidit seguir els Estats Units. La dependènci­a de les economies europees de l’energia és un obstacle”, subratllav­en els analistes de Natixis Investment Managers.

La pregunta és si Europa pot prescindir realment de l’energia de Rússia, en particular del gas. Un estudi recent del Bruegel Institute afirma que “ni tan sols si les importacio­ns europees procedents d’altres països s’incremente­ssin fins a nivells rècord n’hi hauria prou per omplir els magatzems de cara a l’hivern que ve”. Segons la investigac­ió, “Europa hauria de reduir la seva demanda anual de gas entre un 10% i un 15%. I és possible”.

En aquesta òptica cal llegir les declaracio­ns del ministre de Finances de França, Bruno Le Maire, que va instar a reduir la demanda. “Tots hem de fer un esforç i adonar-nos que estem entrant en un món nou i que cal accelerar la nostra independèn­cia dels combustibl­es fòssils”, va afirmar.

Però quant costaria treure Putin del tauler energètic europeu? Si les trameses a través d’Ucraïna es restringis­sin, el PIB de la zona euro es retallaria entorn d’un 1%, i s’ampliaria al 2,2% anual si el gas rus deixés de fluir completame­nt, va assenyalar Goldman Sachs.

“Esperem un augment d’almenys un 30% en la factura energètica per al 2022 que afectarà les cases d’ingressos baixos al Regne Unit i Alemanya. Per al 2022 calculem una factura energètica total per llar de 3.400 euros a Alemanya, més de 3.000 euros al Regne Unit, 2.800 a França i menys de 2.000 a Itàlia i Espanya”, assenyalen des d’Euler Hermes.

Això explica les reticèncie­s d’Europa a tancar l’aixeta a Moscou. L’energia està pels núvols, però si el cordó energètic amb Rússia es talla de soca-rel, es corre el risc que els preus encara es disparin més. ●

L’institut Bruegel creu que per omplir els dipòsits europeus de gas cal reduir el consum un 15%

Tallar l’aixeta amb Rússia suposaria encarir la factura i reduir el PIB de la zona euro fins a un 2,2%

 ?? MANÉ ESPINOSA ?? El consum elèctric a les llars s’encareix
MANÉ ESPINOSA El consum elèctric a les llars s’encareix

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain