La Vanguardia (Català-1ª edició)

Guerres llargues i presses

- ANÀLISI MANEL PÉREZ

Els EUA estan fent un gir copernicà a la seva línia d’enfrontame­nt amb Rússia. Sembla que ja pensa en un passeig militar. Repassem el que ha passat fins ara. L’endemà de la invasió d’Ucraïna, Joe Biden, el president dels EUA, va fer una roda de premsa en què va detallar les sancions, essencialm­ent econòmique­s, aprovades pels aliats contra el règim de Vladímir Putin. Dures, però no espectacul­ars. I mantenien sense qüestionar les compres europees, especialme­nt alemanyes, de gas i petroli a Rússia. En aquell moment, el dirigent americà va donar a entendre que si no anaven a més, era per les reticèncie­s europees, malgrat que no es referia a aquestes importacio­ns, sinó a les mesures d’ordre financer.

Aquesta posició aliada es va anar endurint progressiv­ament durant la nit de divendres i al llarg del dissabte següent. Va culminar amb la dura declaració del canceller, Olaf Scholz, al Reichstag, proclamant el gir estratègic alemany cap al xoc amb Rússia i l’aposta pel reforçamen­t de la seva potència militar.

No disposem encara del relat intern del que va passar aquestes dues jornades crucials del primer cap de setmana de la guerra –deures difícils però importants per als col·legues que cobreixen aquestes informacio­ns a les capitals implicades, Berlín i Washington especialme­nt. Però hi ha cert consens que els errors militars russos, la força de la resistènci­a ucraïnesa i el vigor de la denúncia de l’opinió pública internacio­nal, van ser factors poderosos en aquest gir del guió aliat.

I les mesures desplegade­s van tenir el dilluns següent un efecte demolidor. El ruble es va enfonsar, les cues per retirar diners es van generalitz­ar a les ciutats russes i Putin havia de requisar totes les divises que hi havia al país i prohibir la sortida de capitals. També va tancar la borsa, que més d’una setmana després continua sense reobrir les portes, una manera dràstica d’evitar l’estampida dels inversors. Excepte per a qui estigui tranquil només amb rubles a la butxaca, per a la resta regeix un autèntic corralito. Així mateix, pocs dies després, van començar a fer-se patents els primers símptomes de desproveïm­ent d’alguns productes a les lleixes de botigues i supermerca­ts.

Al front militar, les coses no anaven millor per a Putin. El que es presumia guerra llampec, s’ha anat complicant. La voluntat de resistènci­a dels ucraïnesos, l’entrada d’armes per unes fronteres poroses, i probableme­nt l’existència d’arsenals alimentats ja prèviament pels aliats, han entorpit fins a tal punt la invasió russa, que cada dia és més probable que Putin hagi d’enviar més tropes des de l’est del país a Ucraïna. La perspectiv­a d’una guerra llarga cobra aparences de realitat. I amb aquesta, la d’una crisi política al Kremlin.

Però, sembla que estimulat per aquesta situació, Biden ha fet nous passos que han fet aflorar les primeres esquerdes al front aliat. La premsa internacio­nal ha estat informant de les propostes de l’Administra­ció nord-americana de vendre avions a Polònia, perquè aquest país, al seu torn, li enviï els seus, antiquats

Les presses de Biden preocupen a Berlín tant com l’escalada de preus

i d’origen rus, per força aèria d’Ucraïna. Un increment de l’escalada militar que ha despertat inquietuds a Europa, a més, sembla ser, del rebuig de les autoritats poloneses.

Un altre símptoma, la pressió de Washington perquè Berlín deixi de comprar ja gas i petroli a Rússia. La històrica tendència dels EUA a controlar les fonts d’energia europees, de nou present. És veritat que no és una anècdota pagar a Moscou 700 milions diaris. Amb aquests, Putin evita la fallida del seu règim i finança la seva màquina de guerra a Ucraïna. Però la proposta de Biden, que pel simple fet de fer-se pública ja ha disparat els preus, els portaria a altures còsmiques i podria provocar una crisi social a Alemanya. Scholz ja ha dit que no. Les guerres són llargues i provoquen molts girs. Les presses dels EUA semblen no coincidir amb els temps a aquest costat de l’Atlàntic, on l’escalada dels preus ja preocupa tant com la militar. ●

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain