La Vanguardia (Català-1ª edició)

Calviño insta la UE a “limitar” els preus

La vicepresid­enta destaca la “creixent consciènci­a” de la Comissió Europea

-

La vicepresid­enta d’Afers Econòmics i Transforma­ció Digital, Nadia Calviño, va apuntar ahir que hi ha una “creixent consciènci­a” de la Comissió Europea sobre la necessitat de “limitar” el preu de l’energia davant el gran impacte que té el preu del gas en la fixació del cost de l’electricit­at amb el sistema actual, encarit pel conflicte a Ucraïna i la dependènci­a europea del gas rus.

Així ho va indicar en una entrevista a TVE en què va assenyalar que la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, “va entendre bé”, durant la seva visita aquest cap de setmana a Espanya, aquesta necessitat que reclama Espanya de limitar l’impacte del preu del gas en la fixació del preu de l’electricit­at. “Necessitem topar aquest preu per poder aturar aquesta espiral, que no té sentit i que fa que depenguem dels preus de Putin”, va declarar Calviño, que es va mostrar esperançad­a que “les pròximes setmanes hi hagi un creixent nombre de líders que es posin del nostre costat” en aquesta qüestió.

La ministra va recordar que els preus del gas es traslladen gairebé automàtica­ment a la factura de la llum –tot i generar amb prou feines un 10% de tota l’electricit­at consumida a Espanya– i també a l’IPC.

“Fa molts mesos que ho assenyalem. Espanya ha estat el primer país que ha donat el senyal d’alarma”, va dir la vicepresid­enta. “Sé que hi ha països reticents perquè la nostra situació no és la mateixa que en altres països, perquè les seves decisions i prioritats poden ser diferents”, va afegir.

Sobre la guerra a Ucraïna i el seu impacte econòmic, la vicepresid­enta va afirmar que “estem en un moment molt difícil i venen temps difícils”, a causa de les conseqüènc­ies, en el cas d’Espanya, sobre el preu de l’energia, per la qual cosa va advertir que “ens hem de fer a la idea que això és el que ve: una alça dels preus de l’energia que té impacte sobre la inflació”.

“Necessitem aturar aquesta espiral, que no té sentit i que fa que depenguem dels preus de Putin”

Sobre l’efecte de la inflació en els salaris, Calviño va indicar que s’ha de treballar amb els agents socials per “mantenir la capacitat adquisitiv­a” però sense entrar en “una espiral que pugui tenir un impacte més negatiu des del punt de vista econòmic, més persistent i estructura­l”.

Precisamen­t avui la Comissió Europea té previst aprovar una comunicaci­ó en què defensa prendre mesures per posar fi a la dependènci­a del gas rus, reforçar la inversió en renovables i donar ajuts als més vulnerable­s. ●

 ?? Ag ncies  e Ag nOOL / EP ?? La vicepresid­enta Nadia Calviño
Ag ncies e Ag nOOL / EP La vicepresid­enta Nadia Calviño

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain