La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’arma de les matèries primeres

- Núria Mas NÚRIA MAS, professora de l'IESE

Si la pandèmia va posar de manifest el risc de concentrar els elements clau de la nostra cadena de valor en uns pocs països, la guerra de Rússia contra Ucraïna ha anat un pas més enllà i ha evidenciat el perill de poder fer servir les matèries primeres com a arma de política exterior.

Rússia produeix un 12% de tot el petroli mundial, un 6,1% de l’alumini i, amb un 43,9%, és el principal productor de pal·ladi. Però és un 16,6% de la producció del gas mundial la que en aquests moments està pressionan­t més Europa. A les matèries primeres energètiqu­es s’hi han d’afegir els aliments, ja que Rússia produeix un 11% del blat mundial. L’efecte és tan directe –la invasió amenaça el comerç de blat, blat de moro i gira-sol– com indirecte: l’increment dels preus del gas natural fa poc viable la producció de potassi i d’amoníac, essencials per produir fertilitza­nts. Amb aquest segon efecte, l’impacte del conflicte sobre el preu dels aliments podria persistir en el temps. A més, aviat serà el moment de preparar els camps per plantar a la primavera i la situació a Ucraïna ho pot dificultar, allargant altra vegada la durada del xoc alimentari.

El paper prepondera­nt de Rússia en la provisió de gas natural a Europa fa que el xoc econòmic sobre l’eurozona pugui ser molt intens, especialme­nt per a Alemanya. Les primeres estimacion­s parlen d’una reducció aquest any del creixement del PIB europeu respecte al nivell preconflic­te d’entre 0,4 i 2 punts percentual­s segons la durada i intensitat del xoc.

Què pot fer la zona euro? Per una banda ha de treballar per definir d’una vegada una política energètica comuna. En aquests moments menys de la meitat del gas rus podria ser substituït a curt termini a Europa (i això implicaria, entre altres coses, reobrir centrals de carbó o endarrerir el tancament de nuclears a Alemanya). L’eurozona ha de buscar seriosamen­t alternativ­es per diversific­ar els proveïdors de béns estratègic­s. Aquí, l’entrada de gas via Espanya hauria de tenir un paper clau. També ha de continuar impulsant la transforma­ció cap a l’energia verda, analitzant seriosamen­t el paper de l’energia nuclear en aquest procés de transició.

Per altra banda, Europa ha de continuar reforçant la seva política fiscal i el projecte europeu. Amb la pandèmia ja es va fer evident la necessitat de recórrer a un mecanisme comú, amb el finançamen­t dels fons Next Generation a través de deute europeu. Aquest havia de ser temporal, però el nou xoc ha confirmat que les regles fiscals de l’eurozona són poc flexibles. L’economista Olivier Blanchard ja apunta la necessitat de reconsider­ar les regles fiscals europees, indicant que una mateixa regla per a un grup de països que poden ser afectats de maneres diferents pot tenir un cost important i endarrerir la recuperaci­ó en algunes circumstàn­cies.

Sens dubte, el xoc d’aquesta guerra tindrà unes reverberac­ions geopolítiq­ues profundes i duradores per a Europa que poden canviar el mapa energètic.

L’eurozona ha de definir d’una vegada una política energètica comuna

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain