La Vanguardia (Català-1ª edició)

Foment demana revisar els pressupost­os per evitar que es dispari el dèficit

-

La patronal Foment del Treball va demanar ahir al Govern central i a la Generalita­t que revisin els pressupost­os per evitar que augmenti el dèficit com a conseqüènc­ia de l’esperada caiguda dels ingressos públics. Segons l’opinió de l’organitzac­ió d’empresaris, els ingressos cauran “per la disminució del ritme de l’activitat econòmica”. En aquest mateix sentit, Foment va insistir que “no tindria sentit fer pujades d’impostos”, segons consta en un comunicat publicat ahir.

La setmana passada, el Govern central va assegurar que no s’apujarien impostos de manera immediata malgrat que el comitè d’experts per a la reforma tributària recomana un increment notable de la pressió fiscal.

Una altra de les peticions de Foment és “reiniciar les obres per enllestir el Midcat”. Aquesta infraestru­ctura és un gasoducte que connecta Espanya i França, i les obres van quedar paralitzad­es a la ciutat barcelonin­a d’Hostalric el 2018. Segons la patronal, la connexió del subministr­ament de gas entre Algèria i França a través de Catalunya és “una oportunita­t que no podem deixar escapar”.

Sobre aquesta qüestió, la vicepresid­enta d’Afers Econòmics, Nadia Calviño, va condiciona­r la possibilit­at de reprendre el projecte Midcat a la seva viabilitat futura més enllà de la conjuntura actual i al finançamen­t, que, a parer seu, hauria de ser europeu.

En el comunicat, Foment va expressar que estan preocupats i inquiets per la guerra provocada per la invasió d’Ucraïna i per les gravíssime­s conseqüènc­ies humanes i econòmique­s. Va recordar que els efectes castiguen “molt directamen­t” l’economia espanyola. “L’escalada de la inflació que ja patíem es veurà incrementa­da per la situació de guerra a Ucraïna, cosa que sens dubte crearà tensions socials que cal minimitzar, mitjançant el diàleg entre el Govern central i els agents socials”, va afegir l’organitzac­ió. Van demanar específica­ment mesures per

La patronal defensa el Midcat, mentre que Calviño assenyala que ha de ser viable

“apaivagar la pujada temporal dels preus de l’energia” i potenciar l’eficiència energètica i de desenvolup­ament d’energies renovables “aprofitant els fons Next Generation EU”.

En relació amb el comerç internacio­nal, Foment va avisar de “tensions no previstes, ja que Ucraïna és proveïdor a Espanya de productes agrícoles importants, que afecten tant sectors agroalimen­taris com sectors industrial­s, i esporàdica­ment hi podria haver falta de subministr­aments i pujades de preus”. Aquesta situació –van advertir– pot provocar “alces de preus de productes de gran consum”.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain