La Vanguardia (Català-1ª edició)

La incertesa dispara la volatilita­t a les borses

L’Ibex tanca un 1% més baix després d’haver caigut fins un 5,6%

- LALO AGUSTINA

Una autèntica bogeria, la volatilita­t portada a l’extrem. Les borses europees van viure ahir una jornada històrica en què tot se’n va anar cap a baix en una obertura caòtica, d’autèntica estampida, per després recular, entrar en beneficis o minimitzar pèrdues – segons els casos– i tancar una altra vegada a la baixa amb un balanç final fins i tot acceptable. En el cas de l’Ibex, va caure un 5,6% a la primera mitja hora, va pujar un 6,6% les sis hores següents i va baixar un altre 1,6% les dues hores finals. El balanç final va quedar en un 1% de retrocés fins als 7.644 punts, tot i que els bancs i les empreses l’activitat de les quals està relacionad­a amb els viatges o el turisme no es van deslliurar de fortes correccion­s.

A la resta de les places europees, les més mal parades van ser les de Viena (-3,6%), Brussel·les i Frankfurt (-2%), seguides de Milà i París (-1,3%). Sens dubte, un balanç més que acceptable tenint en compte el que s’ha viscut. Gairebé tot el moviment ciclotímic del mercat borsari va obeir a les també fortíssime­s oscil·lacions del preu dels hidrocarbu­rs.

És la conseqüènc­ia més palpable i decisiva de la guerra en l’economia europea, amb una incidència directa i brutal en els dos problemes més grans que hi ha sobre la taula: la inflació i el creixement. Els alts preus energètics, si no es corregeixe­n, provocaran una nova escalada inflacioni­sta i podrien abocar a la recessió tot Europa. Aquest temor es reflecteix a l’índex de confiança dels inversors europeus, publicat ahir per l’agència alemanya Sentix, i que recull al març la caiguda més gran en 20 anys.

Al mercat, on cotitzen tant l’optimisme com el pessimisme, l’euro va continuar ahir a la baixa. En el seu encreuamen­t amb el dòlar, se’n va anar al matí fins als 1,0809 dòlars, i va incrementa­r-ne la depreciaci­ó de les últimes setmanes, sense importar que el Dow Jones continués a la baixa, caient un -2,39%, mentre el Nasdaq es deixava un -3,62%.

Els diners volen cap al bitllet verd i altres ports considerat­s més segurs, com el franc suís. Ahir, per primera vegada en la història, la divisa de la confederac­ió helvètica va assolir la paritat amb l’euro. El Banc Nacional de Suïssa, preocupat pels efectes de tenir una moneda massa forta, va amenaçar d’intervenir i el franc va perdre algunes posicions.

On no hi ha dubtes ni avisos que moguin el mercat és als actius russos, començant pel ruble. Les agències de ràting han posat el deute rus al caire de default (impagament), a què les asseguranc­es de crèdit ja li donen un 80% de possibilit­ats. Fora de Rússia, ja fan falta uns 150 rubles per comprar un sol dòlar, més del doble que fa un mes. En el pla financer, la guerra ja ha convertit Rússia en un Estat fallit. ●

La poca confiança dels inversors debilita l’euro davant el dòlar i el porta a la paritat amb el franc suís

 ?? MCN  	
  
MNN   C    C ?? El Banc Nacional de Suïssa va intervenir ahir als mercats
MCN MNN C C El Banc Nacional de Suïssa va intervenir ahir als mercats

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain