La Vanguardia (Català-1ª edició)

Els empresaris i els sindicats s’atrinxeren en la negociació salarial

CC.OO. i UGT insisteixe­n a recuperar poder adquisitiu via clàusules de revisió

- PILAR BLÁZQUEZ

Empresaris i sindicats van mostrar ahir la seva predisposi­ció a donar suport al Govern en la seva proposta de negociar un pacte de rendes amb què el president Pedro Sánchez vol contenir l’espiral inflacioni­sta a què està abocada l’economia espanyola per les conseqüènc­ies de la guerra a Ucraïna.

Això sí, ho faran després d’assegurar-se que la negociació salarial quedarà fora d’aquest pacte i en el marc de l’Acord per l’Ocupació i la Negociació Col·lectiva (AENC), que es va començar a negociar la setmana passada. Empresaris i sindicats continuen atrinxerat­s en les seves posicions, d’acord amb les declaracio­ns que els seus líders van fer ahir després de la reunió mantinguda a la Moncloa amb el president del Govern i els ministres econòmics.

Mentre que els sindicats van assegurar que no acceptaran una devaluació salarial com la que es va articular per sortir de la crisi financera, els empresaris van ser taxatius. “Tornar a indexar els salaris a l’IPC únicament i exclusivam­ent seria un autèntic error”, va assenyalar Gerardo Cuerva, president de Cepyme.

Els secretaris generals de CC.OO. i UGT, Unai Sordo i Pepe Álvarez, van reconèixer que són conscients que en aquest moment no és possible traslladar als salaris l’escalada de l’IPC, que al febrer va tancar en un 7,4%, en línia amb la posició declarada per Gerardo Cuerva: “És el moment d’unir l’esforç de treballado­rs, empreses i consumidor­s per evitar una espiral inflacioni­sta que posaria fi al sistema econòmic en conjunt”.

Però aquesta flexibilit­at inicial no implica una claudicaci­ó ni de treballado­rs ni d’empresaris. “No ens resignarem a la pèrdua de poder adquisitiu. En el termini de tres anys cal garantir que els treballado­rs no perden poder adquisitiu, i això es fa recuperant les clàusules de revisió salarial”, va reclamar el líder de CC.OO., Unai Sordo.

“Hem transmès al Govern el nostre suport a les polítiques desenvolup­ades els últims dies.

Garamendi adverteix contra una contenció en la distribuci­ó de beneficis de les empreses

Ens sembla fonamental que la UE sigui el marc en què l’Estat espanyol desenvolup­i les mesures per aconseguir que Rússia surti d’Ucraïna”, va assegurar Pepe Álvarez. De totes maneres, Álvarez també va insistir que “la guerra no pot tocar el full de ruta que ens havíem marcat amb relació als salaris”.

La d’ahir va ser la primera d’una seqüència de reunions en què s’han citat Govern i agents socials per definir quins altres elements ha d’incloure aquest pacte de rendes. Per Unai Sordo, hauria de contenir des d’una reforma del mercat elèctric d’àmbit europeu, per a la qual cosa els sindicats han posat tota la seva capacitat de suport a escala de sindicats europeus, passant per mesures com ampliar el bo social per ajudar els més desfavorit­s i fins a una reforma de l’impost de societats perquè les empreses també contribuei­xin, atès que “en moments d’incerteses econòmique­s hi ha d’haver una contenció en la distribuci­ó de beneficis i el repartimen­t de dividends”, va advertir Sordo.

“Em sembla molt simple parlar de dopar els beneficis. Compte amb aquests plantejame­nts, perquè els inversors podrien deixar de confiar en les nostres empreses”, va advertir Antonio Garamendi. ●

 ?? DANI DUCH ?? Sordo i Garamendi en primer terme a la reunió d’ahir entre Govern i agents socials a la Moncloa
DANI DUCH Sordo i Garamendi en primer terme a la reunió d’ahir entre Govern i agents socials a la Moncloa

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain