La Vanguardia (Català-1ª edició)

Les pimes demanen més temps per aprovar els plans d’igualtat

El volum de protocols que s’han de sancionar amb els sindicats endarrerei­x el procés, diu la Pimec

-

Les empreses de més de 50 treballado­rs estan obligades des d’ahir a elaborar i a registrar en un cens del Ministeri de Treball el seu pla d’igualtat. Es tracta d’un procés per al qual les pimes demanen més temps, ja que consideren que la “complexita­t i els requisits burocràtic­s” de la legislació dificulten posarlo en marxa, afirma Ariadna

Guixé, responsabl­e de relacions laborals de la patronal Pimec.

“El seu disseny està pensat per a companyies grans”, amb comitè d’empresa i més recursos, “i no té en compte les caracterís­tiques de les empreses petites”, lamenta Guixé. El reial decret que regula aquests plans va ser aprovat l’octubre del 2020, i fixava la data límit per registrar els plans en el 7 de març d’aquest any. La pandèmia i el seu impacte econòmic ha afegit pressió al teixit empresaria­l i ha frenat l’activació dels plans, van assenyalar des del Ministeri de Treball. A això se suma el “coll d’ampolla” generat en la seva aprovació, apunta Eva Gajardo, secretària d’Igualtat i Formació d’UGT Catalunya.

La norma obliga que l’empresa negociï amb els representa­nts dels treballado­rs el pla d’igualtat i acordi les mesures per resoldre les possibles deficiènci­es. En cas que l’empresa no tingui comitè, ha d’aprovar el pla amb una representa­ció dels sindicats majoritari­s. “No donem l’abast amb tots els plans que s’han de negociar”, insisteix Gajardo.

Des de la Pimec proposen que els sindicats supervisin els plans una vegada aprovats i registrats al cens públic de Treball, a posteriori. Seria una manera, diu Guixé, d’agilitar tot el procés.

De moment, quan ja s’ha complert el termini de registre obligatori dels plans, amb prou feines un 20% de les empreses a Espanya el té aprovat i donat d’alta a Treball, segons dades

Catalunya té 5.500 empreses de més de 50 treballado­rs i s’han registrat 275 protocols, segons la UGT

del ministeri. En el cas de Catalunya, 5.500 empreses ja haurien de tenir registrat el seu protocol, però de moment són 275, expliquen a la UGT. Una part d’empreses, comenta Gajardo, l’està negociant o el té a punt per registrar, de manera que la xifra de plans donats d’alta anirà augmentant al llarg de l’any. També han trobat casos de “picaresca”, de companyies que intenten dilatar la posada en marxa, les quals s’enfronten a sancions de la Inspecció Laboral.

Les baixes dades del registre del pla d’igualtat “són conseqüènc­ia d’una norma que està mal dissenyada” per a les pimes, considera Guixé. La patronal ha donat informació sobre aquesta norma a més de 2.500 empreses i ha intervingu­t directamen­t en el disseny i aplicació dels plans d’igualtat de prop de 200 companyies.

L’eina que ara han d’activar totes les empreses de més de 50 treballado­rs té per objectiu aturar la desigualta­t laboral que pateixen les dones i posar fi a la bretxa salarial, que encara és d’un 24%. ●

 ?? Madri / EP ?? Treballado­res en una empresa agroalimen­tària
Madri / EP Treballado­res en una empresa agroalimen­tària

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain