La Vanguardia (Català-1ª edició)

Corpinnat creix a un 30%

Els onze cellers acollits a la marca facturen 23 milions

-

Els onze cellers del Penedès elaborador­s de vins escumosos adherits a la marca col·lectiva Corpinnat van augmentar el 2021 les vendes un 35% en volum (fins als 2,3 milions d’ampolles), i un 37,5% en valor (fins als 23,1 milions d’euros de facturació) respecte a l’any anterior.

Les vendes es van situar lleugerame­nt per sobre respecte a abans de la pandèmia. El 2019 van comerciali­tzar 2,2 milions d’ampolles, i 1,7 milions el 2020. I el 2020 la facturació va caure un 19%.

Ton Mata i Xavier Nadal, president i vicepresid­ent respectiva­ment de Corpinnat, van afirmar ahir a l’Ateneu de Barcelona que les dades demostren que “anem pel bon camí”. Els cellers van incrementa­r el preu mitjà orientatiu per ampolla dels 17 euros del 2020 als 17,35 de l’any passat. Les exportacio­ns, que arriben a 55 països, es mantenen estables: un 19,75% de la producció.

En l’únic que no han aconseguit presentar bons resultats és en les visites enoturísti­ques, que el 2021 van caure prop d’un 40% a causa de les restriccio­ns per la pandèmia.

Gramona, Llopart, Nadal, Recaredo, Sabaté i Coca, Torelló, Huguet de Can Feixes, Júlia Bernet, Mas Candí, Can Descregut i Brunes sumen 16 centres de treball, 252 treballado­rs i 77 referèncie­s al mercat. Un 83% dels seus elaborats superen els 30 mesos de criança en ampolla, i un 28%, els 60 mesos. La criança mínima dels escumosos de

Corpinnat és de divuit mesos.

Els cellers tenen actualment un estoc d’11,2 milions d’ampolles en criança, cinc vegades per sobre de la producció anual. Això, segons Ton Mata, demostra el seu compromís per les llargues criances. Ahir Corpinnat també es va mostrar preocupat per l’evolució de les vendes a Ucraïna i Rússia, i per l’increment dels costos de l’energia elèctrica, dels combustibl­es i de les matèries primeres, o l’escassetat mundial de vidre. Els responsabl­es d’aquesta associació d’elaborador­s es van comprometr­e ahir a pagar un mínim de 0,75 euros pel quilo de raïm després de la verema d’aquest any. Disposen de 644 hectàrees de vinyes pròpies, amb 347,5 hectàrees propietat de viticultor­s independen­ts i amb 57 d’arrendades.

Ton Mata va manifestar que és “molt improbable” que tornin a la DO Cava. Va assenyalar, tot i això, que “ens agradaria que només hi hagués una proposta de territori al Penedès”. Va posar com a línia vermella l’exigència que la vinificaci­ó del raïm sigui al cent per cent en cada propietat, per raó social. També va afegir que “no hem parlat mai malament del cava ni ho farem”, però que “Corpinnat és un model únic, original i inimitable”. Xavier Nadal, pel que fa a la possibilit­at que admetin nous membres, va assegurar que hi ha elaborador­s que “estan pendents de la normalitza­ció de l’entorn dels escumosos del Penedès abans de prendre decisions”. ■

El percentatg­e d’exportacio­ns es manté estable entorn d’un 19,75% de la producció

 ?? CORPIBBAT ?? Representa­nts dels cellers del Penedès adherits a la marca col·lectiva Corpinnat
CORPIBBAT Representa­nts dels cellers del Penedès adherits a la marca col·lectiva Corpinnat

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain