La Vanguardia (Català-1ª edició)

Catalunya, quasi millor depressiva

- Lluís Amiguet

Ala Universita­t de Nova York als noranta, el professor Leonard Sussman ens feia estudiar la geopolític­a de Schelling, qui va assessorar Stanley Kubrick a Doctor Strangelov­e, una sàtira sobre la doctrina MAD (destrucció mútua assegurada) com a equilibri del terror desitjable, ja que ningú no premeria el botó nuclear, perquè significav­a també el seu suïcidi.

El Nobel Schelling la criticava, perquè “en situacions de conflicte no és un avantatge ser manifestam­ent i previsible­ment racional en la presa de decisions”. I veient actuar Putin, és obvi que ell o els seus assessors l’han llegit.

També de Schelling és la salvífica idea de crear una línia calenta, el telèfon vermell, entre la Casa Blanca i el Kremlin per evitar equívocs catastròfi­cs. Ara n’han instal·lat un altre entre Biden i Putin per Ucraïna.

Schelling la va concebre per vèncer la seva addicció al tabac. Va obrir una línia calenta per avisar el seu millor amic quan estava a punt d’encendre un cigarret en plena crisi emocional després d’abstinènci­a racional. L’amic el feia reflexiona­r fins a dissuadir-lo.

Així va enunciar la seva teoria de presa de decisions, que va ajudar el Nobel Kahneman a elaborar la de “pensar de pressa; pensar a poc a poc”. En essència, afirma que l’humà sempre decideix en algun punt de l’eix paranoia-depressió. En la paranoia, tot és blanc o negre; fight or fly; covard o valent; ells o nosaltres... Prémer el botó o sucumbir.

A l’altre extrem emocional-conductual hi ha els estadistes depressius, l’exemple són els escandinau­s, que assumeixen que prendre bones decisions consisteix a triar, pausadamen­t i cerebralme­nt, entre dolent i menys dolent. I els ha anat millor que als russos.

Altres líders arrossegue­n els seus països en el vaivé espasmòdic entre la paranoia i la depressió, gaudint i patint els alts i baixos emocionals, però sense arribar a res per no voler pagar el cost del viatge de debò.

No hi ha cap crisi que no porti un aprenentat­ge i, repassant els confidenci­als aquests dies, un diria que Catalunya millora en aquest pèndol quan s’allunya de la paranoia emocional i s’acosta a la forma depressiva racional en què tants diuen que ens veuen ara. ●

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain