La Vanguardia (Català-1ª edició)

Europa assaja la tercera via

- MANEL PÉREZ

Les pressions contradict­òries sobre els dos principals països de la Unió Europea – Olaf Scholz, el canceller alemany i Emmanuele Macron, el president francès– van pujar d’intensitat ahir. D’una banda, Joe Biden, el president dels EUA, va anunciar el veto del seu país a la compra a Rússia de gas i petroli, un moviment més simbòlic que significat­iu des del punt de vista dels efectes en l’economia dels Estats Units, però amb gran càrrega política en plena campanya contra Vladímir Putin.

Els socis europeus, en canvi, han demanat més temps i descarten un tancament total de l’aixeta, que seria catastròfi­ca per a les seves economies. Scholz i Macron han donat ales a la seva activitat diplomàtic­a i ahir van mantenir una videoconfe­rència amb el president xinès, Xi Jinping, la principal comesa de la qual va ser reforçar el suport a les negociacio­ns entre Rússia i Ucraïna. Scholz i Macron, especialme­nt el segon, mantenen la via telefònica oberta amb l’autòcrata rus, amb qui han parlat diverses vegades des que va començar la invasió. Exploren desesperad­ament una mena de tercera via, concepte certament maleït en algunes latituds.

Biden, per la seva part, continua explorant possibilit­ats per enviar avions de combat a Ucraïna. Una cosa que França va tornar a descartar ahir, “no volem ser cobel·ligerants en aquest conflicte” i “no volem que aquest conflicte s’estengui”.

Pocs dies després del començamen­t de la guerra, Alemanya va acabar consideran­t l’acció russa com una amenaça a la seva existència i, d’acord amb aquesta anàlisi, Scholz va pronunciar un discurs al Reichstag que suposava un gir radical comparat amb les anteriors crisis amb Rússia. Però ara l’accent s’ha desplaçat, altra vegada, a l’àmbit econòmic.

Ahir mateix, el president de la Confederac­ió de la Indústria Alemanya (BDI), Siefried Russwurm, la primera i més poderosa organitzac­ió empresaria­l alemanya, va criticar les propostes de cancel·lació de les compres d’energia a Rússia. La realpoliti­k de les seves declaracio­ns devia posar els pèls de punta a més d’un: “Les imatges que ens arriben d’Ucraïna són horribles, però en les nostres decisions no podem desconnect­ar la racionalit­at”. Paraules que resumeixen la seva protesta per les pujades de preus de l’energia que amenacen de deixar fora del mercat unes empreses que sobretot competeixe­n als mercats exteriors.

De fet, Europa està explorant una altra tercera via, també en l’àmbit de l’energia. En aquest cas, consistent a pal·liar els efectes sobre l’economia modificant la regulació de la factura, domèstica i empresaria­l. El problema és que els assajos fets fins ara han estat fallits. Primer, perquè els han pagat les finances públiques. I segon, perquè malgrat això, el cost per als ciutadans ja és una indecència. No serà possible trobar una solució sense canviar unes regles que beneficien uns quants amb l’argument ideològic que són coses del mercat. n

Biden sacseja més Rússia; Scholz i Macron esperen el final de la guerra

 ?? LI XIANG / AP ?? Xi, Macron i Scholz durant la videoconfe­rència d’ahir
LI XIANG / AP Xi, Macron i Scholz durant la videoconfe­rència d’ahir
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain