La Vanguardia (Català-1ª edició)

La candidatur­a d’Ucraïna divideix la Unió Europea a la cimera de Versalles

S’estudia plantejar una versió feta a mida com a gest de suport

- KAussel·les

Quan Ucraïna va introduir formalment la sol·licitud d’adhesió a la Unió Europea va situar en un dilema els 27 països. Les ganes demostrade­s de donar suport al país agredit xocaven amb un procedimen­t llarg i exigent que regula l’entrada al club, i amb una evidència, que l’aspirant no compleix les condicions requerides. A tot això s’hi pot afegir el component de provocació amb què Moscou podria llegir aquest pas.

Malgrat això, els 27 van fer gestos. Es van moure de pressa. En les quatre últimes sol·licituds d’adhesió, van passar uns 8 mesos des que es lliurava la carta formal de sol·licitud d’ingrés fins que s’encarregav­a a la Comissió Europea que elaborés un informe. En aquest cas, s’ha tramitat en una setmana.

Malgrat tot, això no amaga les diferèncie­s que aixeca la possibilit­at de col·locar Ucraïna al camí de l’ingrés, unes discrepànc­ies que apareixera­n a la cimera d’avui de la UE a Versalles. “Serà el tema més difícil”, apunten fonts europees, que assenyalen que tots els líders són favorables a reforçar els llaços amb Ucraïna, però una altra cosa és l’ingrés. “La pregunta sobre si hi ha consens per procedir a l’ampliació és més espinosa”, reconeixen aquestes fonts.

Precisamen­t, el debat entre els líders donarà una guia a la Comissió Europea dels terminis i els continguts amb què ha d’elaborar aquesta opinió sobre la capacitat del candidat de poder assumir les condicions de la UE, una cosa que habitualme­nt triga molt de temps, tot i que en aquest cas tot és excepciona­l. És la valoració sobre el compliment dels criteris de Copenhague­n, que són polítics, amb referència al respecte de l’Estat de dret, econòmics, per assegurar que tingui una economia social de mercat; i que pugui assimilar el cabal comunitari. Ahir, funcionari­s europeus recordaven que aquest patrimoni està recollit en 88.000 pàgines, cosa que dona una idea de com és la tasca d’extensiva.

Bona part dels grans països són els que puntualitz­en més els procedimen­ts a seguir, i els temps a respectar per a un pas tan transcende­ntal com obrir la porta un nou soci. “És un pas que transforma la Unió Europea”, apunten a Brussel·les, i molts recorden el mal regust de boca que van deixar les últimes ampliacion­s, quan va quedar la sensació que van entrar països que no complien les condicions.

La prova que és un dels punts més difícils de la cimera és que és un paràgraf que els xerpes han estat incapaços de consensuar en la declaració de Versalles. Queda per als caps el text final.

“Alguns són més Zelenski que Zelenski”, es queixaven ahir en una delegació respecte als països que més insisteixe­n a accelerar el camí de l’ingrés d’Ucraïna, i afegien que si era qüestió de buscar símbols, “què hi ha més simbòlic que facilitar armes, com estem fent?”.

Una de les fórmules intermèdie­s que s’estudia és aplicar un acord d’associació plus, una versió més avançada, feta a mida,

La UE adopta noves sancions contra 14 oligarques, el Banc Central i tres bancs de Bielorússi­a

per a aquest tipus d’acords que serveixen per reforçar lligams entre la UE i països veïns.

D’altra banda, la UE va acordar ahir les noves sancions contra Rússia i el seu aliat Bielorússi­a, que inclouen afegir 14 oligarques més a la llista negra, congelar les relacions amb el Banc central de Bielorússi­a i treure del Swift tres bancs bielorusso­s. ●

 ?? BULENT KILIC / AFP ?? Una dona busca menjar a les escombrari­es a Odessa
BULENT KILIC / AFP Una dona busca menjar a les escombrari­es a Odessa

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain