La Vanguardia (Català-1ª edició)

Sánchez s’indigna amb el PP en veure trencada la unitat davant la guerra

La Moncloa qualifica d’“indecent” l’embat del principal partit de l’oposició

- JU N C RLOS MERINO

“Són uns indecents!”, clamen irats a la Moncloa davant un Partit Popular que, malgrat el relleu del lideratge en curs de Pablo Casado per Alberto Núñez Feijóo, comencen a témer que mantingui la mateixa estratègia d’oposició “destructiv­a i desmesurad­a” per mirar d’enderrocar el Govern a qualsevol preu i al marge de la gravetat de l’escenari que s’afronti. “No es pot comptar amb el PP per a res. No s’hi va poder comptar durant la pandèmia i tampoc ara amb la guerra”, adverteixe­n a la Moncloa.

Només unes hores abans, durant el seu viatge de dimarts a Letònia, el mateix Pedro Sánchez admetia que no entreveu un canvi d’actitud en el PP, després que Feijóo esbossés el seu nou lideratge a la dreta esgrimint el “sentit d’Estat” i un model d’oposició pel qual no recorreria a “insultar” Sánchez. “S’agraeix”, admetia irònic el president davant l’aparent contrast amb l’“ansietat” que el cap de l’Executiu retreia sempre a Casado per intentar tombar-lo, sense èxit, amb les mateixes armes de crispació política i social que els socialiste­s atribueixe­n a la ultradreta de Vox. “Hi ha una oportunita­t d’arribar a acords”, confiava Sánchez dimarts. “No sé si serà viable o no, però és necessari i imperatiu, per exemple, per renovar el Consell General del Poder Judicial després de més de tres anys de bloqueig”, assenyalav­a. “Que s’obri un espai per a l’entesa i s’abandoni l’insult és bo per al sistema polític espanyol”, reflexiona­va el president del Govern central.

Davant aquest nou possible clima d’entesa amb el principal partit de l’oposició, almenys amb grans qüestions d’Estat com és sens dubte la posició i la resposta d’Espanya davant la guerra desencaden­ada per Vladímir Putin a Ucraïna, i les seves conseqüènc­ies al país i a tot Europa, Sánchez va comparèixe­r ahir al Congrés disposat a fer un anunci. Probableme­nt amb una proposta que ajudés a consolidar la imatge d’unitat política davant la guerra que demana el cap de l’Executiu.

La pretensió, tot i això, va quedar dinamitada en pocs minuts, de manera que Sánchez va escoltar atònit l’escomesa de Cuca Gamarra, portaveu parlamentà­ria i coordinado­ra general del PP en espera de Feijóo i mentre l’escó de Casado és buit. A la Moncloa i al Govern central es van mostrar “absolutame­nt indignats” i van destacar que Gamarra va acusar Sánchez d’“utilitzar la guerra” amb finalitats espúries, en concret, per tapar la seva presumpta incompetèn­cia en la gestió governamen­tal. I tot el PSOE, seguidamen­t, va saltar en bloc.

L’escenari d’una possible entesa entre el Govern central i el “nou” PP, va quedar així molt seriosamen­t compromès. Abans fins i tot que Feijóo agafi oficialmen­t les regnes del principal partit de l’oposició.

Després de visitar les tropes espanyoles desplegade­s a la missió de l’OTAN a Letònia, Sánchez va rebre una dura andanada de Gamarra a la sessió de control al Congrés, en què li va retreure una pujada dels preus de la llum, el gas o la gasolina, circumstàn­cia de la qual el president va responsabi­litzar directamen­t Putin. “El nou escenari macroeconò­mic per la invasió d’Ucraïna no l’excusa dels errors del passat”, va advertir Gamarra a Sánchez, a qui va qualificar com “el president de les mil coartades”.

“Primer va utilitzar la pandèmia, i avui ens ha quedat clar que està disposat a utilitzar la guerra”, va afirmar la portaveu del PP, que va exigir a Sánchez que expulsi del Govern “els que fan costat a Putin i volen deixar els patriotes ucraïnesos a l’estacada”, amb referència a les ministres de Podem que critiquen la tramesa directa d’armes a Ucraïna. “Tenim el pitjor Govern en el pitjor moment possible”, va concloure Gamarra.

“El que em faltava per sentir és que utilitzo la guerra, per a què?”, va replicar Sánchez, visiblemen­t irritat. I va reclamar “respecte” a un Govern que “s’està enfrontant en primer lloc a una pandèmia i ara a una guerra sense el suport del principal partit de l’oposició”. “Com sempre”, va lamentar.

Quan les ministres de Podem es van mostrar en contra de la tramesa d’armes a Ucraïna, des de la Moncloa i el PSOE es van afanyar a mirar de tancar la polèmica interna rebaixant les divergènci­es a la coalició per preservar l’estabilita­t política del Govern central. Però davant les crítiques del PP, la reacció va ser la contrària: “És indignant la posició indigna del PP en aquesta greu conjuntura!”, van clamar els socialiste­s.

El portaveu del PSOE al Congrés, Héctor Gómez, va exigir al PP “una rectificac­ió urgent”. “Ja van utilitzar la pandèmia per fer oposició, i avui ja han advertit que utilitzara­n la guerra de Putin i la invasió d’Ucraïna per fer oposició també al Govern central. Queda clar que no podem comptar amb el PP absolutame­nt per a res”, va denunciar. ●

“Primer va utilitzar la pandèmia i ara està disposat a utilitzar la guerra”, retreu Gamarra a Sánchez

 ?? EMILI  GUTIÉRREZ ?? La portaveu del PP, Cuca Gamarra, va llançar una dura andanada contra Pedro Sánchez al Congrés
EMILI GUTIÉRREZ La portaveu del PP, Cuca Gamarra, va llançar una dura andanada contra Pedro Sánchez al Congrés
 ?? ??
 ?? ?? TONI BATLLORI
TONI BATLLORI
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain