La Vanguardia (Català-1ª edició)

Podem dona suport a Robles amb Ucraïna tot i admetre discrepànc­ies

La ministra de Defensa no descarta una altra tramesa d’armes a Kíiv “si ho necessita”

- Ma r

El to emprat ahir a la Comissió de Defensa, allunyat dels escarafall­s i els alts decibels habituals al Congrés dels Diputats per part dels portaveus parlamenta­ris va posar de manifest “la gravetat” de la situació derivada de la invasió d’Ucraïna per part de Rússia. Així ho va voler ressaltar la ministra de Defensa, Margarita Robles, que va demanar unitat contra Vladímir Putin –i la va trobar en la resta de forces polítiques– per sobre dels colors de les formacions o les posicions ideològiqu­es. “Té el suport del nostre grup en aquests moments durs”, van assegurar Unides Podem després de la polèmica suscitada al si del Govern de coalició per la tramesa d’armes a Kíiv. Això sí, van admetre “alguna discrepànc­ia”.

La titular de Defensa va anar al Congrés per informar, a petició pròpia, del desenvolup­ament de les operacions de les Forces Armades a l’exterior i sobre les actuacions del Govern espanyol respecte a la invasió d’Ucraïna. Quan va arribar, davant les preguntes dels periodiste­s als passadisso­s de l’hemicicle, Robles va deixar oberta la possibilit­at d’una nova tramesa d’armes als ucraïnesos per fer front a l’exèrcit rus. “Dins de les possibilit­ats, si Ucraïna en necessita, enviarem el material que tinguem i que pugui ajudar aquesta defensa heroica”, va assegurar Robles després que el cap de setmana passat Espanya enviés ja quatre avions A-400M de l’Exèrcit de l’Aire carregats amb 1.370 llançagran­ades, 700.000 cartutxos de fusell i metrallado­res lleugeres.

Una tramesa –anunciada per Pedro Sánchez després d’un canvi de criteri en 24 hores– que va obtenir les crítiques de les dirigents d’Unides Podem, Ione

Belarra, ministra de Drets Socials, i Irene Montero, titular d’Igualtat. Aquesta vegada no hi va haver fissures. El grup confederal va deixar que prengués la paraula el diputat Juan Antonio Delgado, guàrdia civil en excedència, que va recollir el guant de la ministra que minuts abans durant la seva intervenci­ó inicial de gairebé una hora havia demanat unitat. “Després de l’agressió per part de Rússia, la defensa pròpia ucraïnesa és més que legítima.

Té el nostre suport”, va afirmar l’agent de la Guàrdia Civil, que sí que va admetre que hi pogués haver “alguna discrepànc­ia”, cosa que és, va qualificar, “legítim”, però que en cap cas no servirà “per alimentar” les polèmiques que busquen la “fractura el Govern de coalició”.

El portaveu d’Unides Podem va admetre que després del 24 de febrer –dia de la invasió russa d’Ucraïna– “Europa se la juga” i va expressar, en línia amb Robles, que és urgent redoblar els esforços per assolir una autonomia estratègic­a més gran.“No es pot permetre que un criminal com Putin, amb vincles amb l’extrema dreta (...), torni a Europa en temps foscos”, va afirmar. En el seu torn de rèplica, la ministra li va agrair el fet de “continuar treballant conjuntame­nt per aconseguir la pau”.

Durant les tres hores i mitja que va durar la sessió, la ministra va qualificar la invasió d’Ucraïna com “un fet desconegut a Europa des de la Segona Guerra Mundial”, uns esdevenime­nts que evo

La intel·ligència militar espanyola calcula que la guerra podria durar entre deu dies i quatre setmanes més

quen “els anys més foscos de la història contemporà­nia del nostre continent” per als quals hi ha un únic responsabl­e: Vladímir Putin. Segons Robles, el líder rus “tenia una estratègia d’imposició i conquesta en què de res no ha servit el diàleg i la diplomàcia”. Per això, al seu entendre, l’exmagistra­da de l’Audiència Nacional va tornar a incidir en la idea que Putin haurà de respondre per les seves accions davant els tribunals internacio­nals.

Durant les intervenci­ons dels portaveus, aquests van preguntar a la ministra sobre el temps estimat que pot durar la resistènci­a ucraïnesa. Va ser llavors quan el cap de l’Estat Major de la Defensa (Jemad), Teodoro Esteban López Calderón, que acompanyav­a la ministra a la sala Constituci­onal, li va passar una nota manuscrita en què deia que, “malgrat que és imprevisib­le”, els combats poden prolongar-se “potser, entre deu dies i quatre setmanes més”. A això hi seguiria “un conflicte de desgast, que pot donar lloc a una guerra de guerrilles durant mesos”. ●

 ?? MIGUEL OSES / EFE ?? La ministra de Defensa, Margarita Robles, ahir al Congrés dels Diputats
MIGUEL OSES / EFE La ministra de Defensa, Margarita Robles, ahir al Congrés dels Diputats

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain