La Vanguardia (Català-1ª edició)

Ucraïna reclama a Espanya que defensi la seva adhesió a la UE amb “més claredat”

-

El ministre conseller de l’ambaixada d’Ucraïna, Dmitro Matiusxenk­o, va fer ahir una sèrie de peticions directes a Espanya per fer front a la greu crisi que afronta el seu país per la invasió russa. En primer lloc va sol·licitar al Govern central que doni suport de “manera més clara” a l’adhesió d’Ucraïna a la Unió Europea.

Davant representa­nts governamen­tals i dels municipis, el número dos de l’ambaixada va subratllar que es necessita més pressió sobre Rússia i, dirigint-se a les empreses espanyoles, va demanar que, com ja han fet algunes, tanquin les seves centrals en aquest país. “És hora d’actuar, i aquesta és una forma de solidarita­t”.

En un acte organitzat per la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP) i el Govern espanyol per abordar el pla d’acollida dels refugiats, el diplomàtic ucraïnès també va reclamar a l’Executiu que revisi “la política dels visats d’or que s’han donat als oligarques russos” que tenen permís per residir a Espanya. Oligarques que, segons Matiusxenk­o, “fa molt de temps que donen suport al règim de Vladimir Putin de manera agressiva”. Per això, va considerar que el Govern de Pedro Sánchez ha de demostrar aquest suport i actuar de manera ferma.

Desgranant els aspectes fonamental­s actualment per a Ucraïna, el ministre conseller va insistir en la necessitat de tancar el cel sobre el seu país, fer una àrea d’exclusió. Una petició que no ha estat acceptada per l’OTAN, ja que suposaria la seva implicació directa. Pel ministre conseller, és evident que algunes sancions econòmique­s trigaran a fer efecte, per tant es necessita un suport econòmic i militar directe.

Així mateix, en aquesta línia d’aïllament de Rússia, es va preguntar a l’Executiu sobre els cònsols honoraris russos que són en diverses ciutats espanyoles com Sevilla, Burgos, Vigo, València o Palma. “Què té d’honorari representa­r un país com Rússia? És una vergonya”, va concloure. ●

 ?? LOS LU    / E ?? Dmitro Matiusxenk­o
LOS LU / E Dmitro Matiusxenk­o

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain