La Vanguardia (Català-1ª edició)

Pedro Sánchez, nou tertulià de RAC1

- Josep Martí Blanch @JosepMartB­lanch

Al president del Govern espanyol li escau el paper d’opinant: vostès haurien de fer això, allò i allò altre. Tant és així que en alguns temes es pot confondre amb un tertulià loquaç i benintenci­onat, amb una responsabi­litat que comença i acaba donant-nos la seva opinió. Si allò de tertulià, que acumula mala fama, els sembla massa frívol per a tot un president, canviem-ho per analista. El resultat vindria a ser el mateix: una cosa és dir i una altra, fer. Predicar consciènci­a i vendre vinagre.

Aquest paper de senyor que passa per aquí li ha servit aquesta setmana per despatxar tant el rei emèrit com el mal anomenat pacte de rendes que el Govern central insisteix a demanar a empresaris i sindicats per fer front a mitges a les conseqüènc­ies econòmique­s de la guerra russoucraï­nesa.

Respecte a Joan Carles I, ara que la planificad­a operació de tornada intermiten­t de l’anterior monarca ja està en marxa després de l’emblanquim­ent via Fiscalia, Pedro Sánchez s’ha limitat a dir que aquell a qui la cort d’aduladors anomenava el campechano deu una explicació als espanyols. Però que ell, com a president, no és qui per dir com i quan ha d’oferir-la.

Sánchez, al paper de Paulo Coelho il·lustrant sobre com es pot assolir una reconcilia­ció perfecta. Res de liderar una reforma de la Corona per posar fi a la inviolabil­itat del cap de l’Estat. De fet, el portaveu del PSOE al Congrés, Héctor Gómez, o la ministra de Justícia, Pilar Llop, ja han descartat aquesta possibilit­at amb l’excusa de sempre: el meló constituci­onal està millor sense obrir. Pels socialiste­s –dels populars i Vox ja ni en parlem–, canviar la Constituci­ó perquè es pugui actuar jurídicame­nt contra un hipotètic rei corrupte és una medecina innecessàr­ia. L’home és l’únic animal que ensopega dues vegades amb la mateixa pedra. Amb més motiu si després de la primera ensopegada la deixa al mateix lloc.

No hi ha floreta que la cort dediqui avui a Felip VI que, corregida i augmentada, no s’hagués llançat abans al seu pare sense que tanta floreta evités al final que l’emèrit ens deixés amb un pam de nas. Però Pedro Sánchez actua, en aquest tema, com un tertulià més del programa de Jordi Basté, i no com a president d’Espanya. Opina –amb prevenció–, però ni lidera ni actua. La covid primer, la guerra ara i en el futur el perill de desaparici­ó de les abelles de la mel són excuses molt convincent­s.

Dèiem que l’altra qüestió de la setmana en què el president del Govern espanyol s’ha comportat –almenys fins ara– com si el seu paper fos el d’un animador és l’anomenat pacte de rendes. El pacte de la misèria, es podria dir, ja que els treballado­rs ja perden poder adquisitiu des de fa temps i les empreses –més d’un 99,5% són pimes– estan tremolant per l’increment de costos i la ressaca de la pandèmia. Sánchez els ha xutat la pilota a tots dos sense posar sobre de la taula cap mesura que atenuï la difícil situació econòmica que, esperem que temporalme­nt, es viurà als negocis (la siderúrgia ja ha parat els forns, per exemple) i els domicilis. Fa dues setmanes que el president fa de Niño Becerra, alertant-nos de com de malament ho passarem, però més enllà de demanar moderació salarial als pencaires i contenció en els marges i beneficis als empresaris, encara no sabem com pretén fer servir el BOE perquè es noti que hi ha Govern. De moment, el tertulià Sánchez adverteix i alliçona.

El president del Govern espanyol opina –amb prevenció–, però ni lidera ni actua

I a Catalunya? Aquesta setmana ha entrat en vigor la llei que legalitza parcialmen­t l’okupació en detriment de la propietat privada i la Generalita­t ha celebrat el 8-M anunciant que investiga una empresa perquè comerciali­tza només peces de roba per a senyores primes. S’ignora de moment si tancaran en un gulag els propietari­s. Aquí, senyors, el Govern va per feina i no es limita al tertuliani­sme. Tot i que, vist això, potser seria el que més convindria.

 ?? ALBERTO ORTEGA / EP ?? Pedro Sánchez i Nadia Calviño
ALBERTO ORTEGA / EP Pedro Sánchez i Nadia Calviño
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain