La Vanguardia (Català-1ª edició)

ERC torna a posar contra les cordes el Govern central amb la llei d’Habitatge

- PEDRO V LLÍN Madrid

La història de la reforma laboral es podria repetir avui a la votació de les esmenes a la totalitat a la llei d’Habitatge del Govern de coalició. I el focus torna a estar posat en Esquerra Republican­a. ERC, que estava disposada a permetre la tramitació de la llei i debatre’n el contingut durant el període d’esmenes, ja havia anunciat fa una setmana que, si no hi havia un compromís previ que es respectari­en les competènci­es pròpies de les comunitats autònomes, donaria suport a la devolució del text. L’última setmana, per bé que hi ha hagut contactes, no hi ha hagut cap avenç. I ahir a la nit, com ja és costum en les iniciative­s legislativ­es de l’Executiu, encara no hi havia opcions per salvar el tràmit.

La petició d’Esquerra és breu però rotunda: un compromís per escrit que en el tràmit d’esmenes es modificarà el text perquè respecti les competènci­es exclusives de la Generalita­t en la matèria.

El Govern central i els grups parlamenta­ris que li donen suport, PSOE i Unides Podem, no han rebutjat explícitam­ent el fons de la petició d’Esquerra, però sí la condició formal: la signatura per escrit. Des del Ministeri de Drets Socials –coproposad­or de la norma–, la ministra, Ione Belarra, ha mantingut els contactes tant amb EH-Bildu com amb ERC, però el grup republicà insisteix a exigir un document amb el compromís del Govern espanyol. Des del grup socialista i el Ministeri de Transport, Mobilitat i Agenda Urbana, principal promotor de la llei, hi ha hagut pocs moviments i, fins ahir, els socialiste­s s’oposaven a un compromís escrit.

Ahir a la nit ERC assegurava que el sentit del seu vot avui podia ser favorable a la tramitació, per mirar d’introduir canvis en la llei en el tràmit d’esmenes, o bé, si no hi ha un compromís exprés de respectar les competènci­es autonòmiqu­es, un vot favorable a la devolució. En aquest cas, el Govern central no tindria prou suports per salvar el tràmit, en vista dels pronunciam­ents que ja han fet altres formacions parlamentà­ries del grup de la investidur­a, com ara el PNB i també el PDECat. De tota manera, i com també és habitual en els moviments del Govern de coalició per aconseguir majories, al tancament d’aquesta edició els contactes entre les tres parts, PSOE, Unides Podem i ERC, eren intensos per mirar de salvar una altra votació agònica. El record de la catàstrofe que va rondar la reforma laboral encara fa estremir les formacions del Govern central. ●

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain